divendres, 15 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: CARDEDEU


A la comarca del Vallès Oriental, hi trobem poblacions amb una llarga tradició gegantera. 

En aquest cas, el passat 2011 van celebrar el centenari de la tradició gegantera a la seva població. Si a més, és una població veïna, encara ens fa més il·lusió presentar-los.

Justament avui, 15 d'agost, estan en plena Festa Major i els podreu gaudir en els "Entremeos del Quinze", dintre de la mostra dels balls populars de la vila. 

Des de Cardedeu, ens arriben en Ramon Berenguer i na Peronella d'Aragó. Benvinguts a la vila amics!




Una mica d'història...
La primera notícia que coneixem de la presència de gegants pels carrers de Cardedeu, és de les festes celebrades el 18 d’octubre de 1885, en acció de gràcies al Senyor per haber lliurat el poble de la epidèmia de còlera. En trobem la crònica al diari La Dinastia del 23 d’octubre de 1885.


Al mateix diari, La Dinastia, del 25 d’agost de 1896, trobem una resenya de la Festa Major de l’any 1896 i una llarga descripció de les Festes dedicades al “Sacratisimo Corazon de Jesús” celebrades del dia 16 al 23 d’agost on, en la processó de l’últim dia hi apareixen uns capgrossos.

Aquesta mateixa notícia la trobem a la Renaixença del 27 d’agost de 1896, però amb una variació important, aquí hi surt un gegant, amb flaviol i tamborí, i els capgrossos.

Una de les notes més característiques d’aquestes processons eren els gegants, que les presidien i comportaven un deix de joia i d’alegria. La processó del Sagrat Cor la organitzaven els estiuejants, per això popularment se’n deia la processó dels senyors, i servia per cloure la temporada d’estiueig. Un exemple de la importància d’aquestes festes el trobem en l’article de La Vanguardia del 28 d’agost de 1901, aquest any se celebraven durant tres dies.

La Reinaxença , del 29 d’agost de 1901 també en fa la seva crònica i destaca que els “nanos” de la Casa de la Caritat” de Barcelona van participar a la festa major de Cardedeu.

Però no només en les festes religioses hi participen els gegants, en les festes del carnaval també era costum de trobar-hi aquestes figures. A Cardedeu en tenim notícia de les celebrades els dies 25, 26 i 27 de febrer de 1899. La Vanguardia del 20 de febrer d’aquell any anuncia pel diumenge 25, dins les festes de Carnaval, una Cercavila a les tres de la tarda, des del cafè de can Masip fins a la Plaça Major. Aquests gegants, segurament llogats a Barcelona, acompanyaven a les colles de gitanes que hi havia al poble, cada una vinculada a un cafè o una entitat.

És fàcil pensar, doncs, que aquesta cercavila amb la participació de gegants recorregés uns metres de l’actual avinguda del Rei En Jaume, tot el carrer Sant Antoni i atravessés la Plaça Anselm Clavé per arribar a la Plaça de l’església.

L'estrena dels gegants de Cardedeu.

"La villa de Cardedeu, centro de veraneo de muchas familias barcelonesas ha celebrado últimamente la fiesta dedicada á los forasteros. Uno de los numeros de más altura fué el estreno de los gigantes, que á su paso por las calles de la poblacion difundieron la mayor alegria entre la gente menuda".

Aquest petit escrit apareixia el dia 27 de setembre de 1910 a "La actualidad", el peu de la foto que l’acompanya ens dóna fe de la data d’estrena dels primers gegants de Cardedeu:

"Los gigantes de Cardedeu, estrenados el 18 del actual con motivo de la fiesta de los forasteros que veranean en aquella animada población, desfilando ante la Casa Consistorial".

Font info: www.cgc.blog.cat 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada