Qui som?

La Colla de Geganters de la Roca del Vallès fou creada l'any 1989 arran del naixement de l'Odó i l'Emma, la parella de gegants roquerola. Entitat sense ànim de lucre, des del seu naixement, s'ha encarregat de vetllar, conservar i fer ballar les figures més altes de la vila arreu del territori, tant per Catalunya, com a l'estranger. 

Des dels seus inicis, la colla ha comptat amb un bon nombre de membres de totes les edats, els quals han preservat i mantigut sempre l'essència de les figures. 


Al 1989, a l'acte de bateig de l'Odó i l'Emma hi va assistir una bona representació de gegants i gegantes vinguts de tota la comarca i rodalies. La cerimònia va tenir lloc als desapareguts jardins de Can Torrents, davant on hi havia situat el Casal d'Avis. 
Els padrins de la parella roquerola van ser els gegants vells de Granollers, en Cosme i la Damiana.

L'any 1994 va ser molt especial per a l'Emma i l'Odó. En el seu cinquè aniversari va tenir lloc un dels actes més multitudinaris i rellevants de la història gegantera al nostre municipi: el seu casament. Vingueren gegants i gegantes d'arreu del territori, fins i tot, de més enllà de frontera catalana, per tal de viure aquest moment tan especial amb la colla amfitriona. El pati, de la llavors Escola Sant Jordi, actual IES la Roca, va acollir la cerimònia de les bodes gegantines. El gegant Mossèn Biscuter de Mataró va ser qui va presidir una cerimònia teatralitzada on les figures van esdevenir els protagonistes indiscutibles de la diada. Els padrins de la cerimònia van ser el Rei Moro i la Dama Blanca, gegants de Sant Julià de Lòria (Andorra) i en Pere Anton de Rocacrespa i en Bartomeu Sala, gegants de Montornès del Vallès. 

Al 1996, la Roca va celebrar un esdeveniment que canviaria la manera de relacionar-se la ciutadania amb la família gegantera. I és que el naixement del gegantó Jofre, va ser tota una revolució a la vila.
En Jofre trencava la solemnitat de l'Odó i l'Emma, i aportava un toc d'alegria i disbauxa a la imatgeria festiva, cosa que va fer que ben aviat es convertís en icona i devoció de tots els infants del municipi.

El 2001 va ser un any molt especial ja que durant els dies 18, 19 i 20 de maig es va celebrar a la Roca la Xª Trobada de Gegants del Vallès, on l'Odó, l'Emma i en Jofre en foren els amfitrions. Van ser tres dies molt frenètics d'activitats, concerts, cercaviles i molta intensitat.

L'any 2002 l'Odó i l'Emma conjuntament amb els gegants de Montornès estrenen el Ball a Vallès, una dansa a 4 que ha perdurat (amb els seus alts i baixos i algunes modificacions) fins a dia d'avui, i s'interpreta durant la cerimònia de traspàs de pubillatge anual durant la Trobada Comarcal de gegants. 
És ballada per les dues parelles de gegants que ostenten el pubillatge, l'entrant i el sortint. La presentació del ball es va dur a terme durant la celebració de la XIª Trobada Comarcal celebrada a Montornès del Vallès.

L'any 2007, però, l'Odó, l'Emma i en Jofre, es queden sense colla i no serà fins dos anys més tard quan es refà el moviment geganter a la Roca i es refunda la nova colla. 

Des d'aleshores, la Colla Gegantera s'ha mantingut activa fins al moment i ha esdevingut a l'actualitat una de les mostres culturals de la població amb més força i presència al carrer i les festivitats locals, fent així doncs, que la cultura popular i tradicional catalana, a la Roca del Vallès, gaudeixi actualment d'una bona salut.


El 2010 la Colla de Geganters de la Roca inicia la celebració d'un nou esdeveniment geganter al poble. S'organitza per primer cop la "Història de Gegants", donant un nou punt de referència folklòric dins de les festes patronals de Sant Sadurní, orfes fins el moment de qualsevol activitat gegantera. La "Història de Gegants" va néixer amb la voluntat d'esdevenir una demostració de cultura popular inèdita fins llavors al municipi, en que hi participen les figures locals i cada any s'hi convida una parella de gegants que, per la seva història, recorregut, fisonomia, balls, etc. siguin de gran interès i fomentin el bon fer dins del món geganter. Es tracta d'una diada petita, íntima, però d'alta qualitat, amb recepció institucional, passa carrers i mostra de balls davant de l'església de Sant Sadurní. 

Els gegants de la Roca durant el 2014 van celebrar el seu 25è aniversari, amb un calendari d'activitats anual tematitzat amb tal efemèride. La festa grossa però no arribà fins el mes de setembre, quan els nostres gegants celebraren els seus 25 anys de vida, organitzant una diada festiva al poble fora de dates de Festa Major, en que es van viure moments de molta gresca, com també moments de molta emoció. En aquesta ocasió, van visitar la Roca gegants vinguts d'arreu del territori, però no figures qualsevols, els nostres gegants van rebre l'acompanyament de parelles amb molta solera en el món geganter, i és que l'ocasió s'ho mereixia! A més, aprofitant l'avinentesa, els nostres gegants van oferir una gran sorpresa  a tothom que va venir a la festa. I és que van estrenar un nou vestuari!

Llarga vida a l'Odó, l'Emma i en Jofre!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada