dijous, 15 d’agost del 2013

Qui ens visita per Festa Major? (3) TEIÀ

Seguim presentant-vos a més convidats. Avui és el torn d'uns gegants que venen des de terres maresmenques, concretament des de Teià. Són en Pere Noguera i l'Elionor de Noguera, acompanyats del gegantó Martí.

La vila de Teià la trobem a la zona del Baix Maresme, a 17km de Barcelona. Situada al peu de la Serralada Litoral, la trobem als vessants de la Serralada de Marina, al voltant de la riera de Teià.

Una curiositat: sabíeu que Teià podria ser una vila amb tradició gegantera més que centenària si els desitjos dels teianencs de 1829 s'haguessin fet realitat? Demanaven una parella de gegants per al poble! 
Finalment la van obtenir, però 157 anys més tard, i és que no va ser fins el 1986 que es van estrenar els gegants de Teià, en Pere Noguera i l'Elionor de
Noguera. 

Construïts per Manel Casserras de Solsona, representen el primer batlle de la vila i la seva esposa. En Pere Noguera, el qual va ser un personatge real del segle XVI, va anar, juntament amb set teianencs més, a la Cort de Salamanca perquè el rei que hi havia aleshores, Ferran el Catòlic, els hi concedís els Privilegis de Teià, perquè així la vila es pogués formar com a entitat municipal. Fruit d’aquesta gesta, Pere Noguera va ser nomenat el primer alcalde del municipi.

L'any 2002 neix en Martí, que representa un vailet teianenc del segle XIX. Construït per Jordi Grau del Taller El Drac Petit de Terrassa, porta a la mà una baldufa, un dels jocs preferits de la mainada d'aquella època que sortien a la riera a fer giravoltar aquesta petita andròmina. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada