dimecres, 11 de maig del 2011

Els gegants de la Roca visitaran Cardedeu el proper diumenge 15 de maig

Aquest proper diumenge, 15 de maig, les nostres figures participaran en la celebració del centenari dels gegants de Cardedeu. El recorregut pels carrers del poble tindrà inici a les 12.00h.

Aquesta visita ens fa molta il·lusió per dues raons. Primera, perquè celebrar un centenari sempre és una excel·lent notícia, i esperem que aquests gegants puguin dansar molts i molts anys més. I en segon lloc, i no menys important, perquè tot i ser municipis veïns, feia molts anys que les dues Colles no participaven en les festivitats d'ambdós municipis.


La primera notícia que es coneix de la presència de gegants pels carrers de Cardedeu, és de les festes celebrades el 18 d'octubre de 1885, en acció de gràcies al Senyor per haver lliurat el poble de la epidèmia de còlera. En trobem la crònica al diari La Dinastia del 23 d'octubre de 1885. A Cardedeu hi ha hagut 9 gegants, 2 gegantons, 2 cuques i 18 capgrossos, no tots al mateix temps però. 

El 1910 apareixen el Gegant i la Geganta. Primer com a rei moro el Gegant i com a donzella la Geganta, a partir dels anys 30 avillats de reis catòlics. 

"La villa de Cardedeu, centre de veraneo de muchas familias barcelonesas ha celebrado últimamente la fiesta dedicada á los forasteros. Uno de los numeros de más altura fué  el estreno de los gigantes, que á su paso por las calles de la poblacion difundieron la mayor alegria entre la gente menuda".

Aquest petit escrit apareixia el dia 27 de setembre de 1910 a "La actualidad", el peu de la foto que l'acompanya ens dóna fe de la data d'estrena dels primers gegants de Cardedeu:
"Los gigantes de Cardedeu, estrenados el 18 del actual con motivo de la fiesta de los forasteros que veranean en aquella  animada población, desfilando ante la Casa Consistorial."

Podeu veure el document a l'enllaç: 

Podeu trobar més informació de totes les figures que han aparegut durant aquests 100 anys a la web de la Colla Gegantera de Cardedeu

Com sempre, si voleu acompanyar-nos a la visita, no us ho penseu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada