dimecres, 22 de desembre de 2010

Il·lusió

Il·lusió:  Engrescament que s’experimenta amb l’esperança o la realització d’alguna cosa.
________________________________________________________

Així iniciàvem un nou cicle dins la Colla de Geganters de la Roca. Amb molta il·lusió hem anat caminant pas a pas i treballant dia a dia. Amb la mateixa il·lusió amb la que observen dansar aquestes figures gegants els més menuts, la mateixa il·lusió que teníem nosaltres quan érem vailets, la mateixa que tenim ara sent més crescudets. No se si seran els gens mataronins, no se si serà per influència de la família Robafaves, però el cert és que cada cop que penso en gegants no puc evitar tenir un somriure als llavis.

Aquest ha sigut un any complicat: reorganitzar la Colla, fer pinya, establir un nou calendari, proposar-nos una sèrie d'objectius, retornar les figures als carrers de la nostra vila i arreu del territori, i hores i hores d'assajos... ha estat dur, però amb un equip humà treballador, compromès i valent, hem pogut tirar endavant el projecte geganter a la Roca i crec, sense por a equivocar-me, que amb força èxit. Hem gaudit de bons moments, i n'hem sofert de no tan bons, però sempre hem mirat endavant i ens hem alçat per poder continuar. Això ho fa la il·lusió.

Permeteu-me que faci una felicitació molt gran a totes i cadascuna de les persones que formen part de la Colla, ja sigui portant les figures, fent música, acompanyant la Colla... hi ha mil i una maneres de col·laborar amb la Colla. A totes i cadascuna d'aquestes persones, moltes gràcies! Edu, Joan, Agus, Pius, Natalia, Jacob, Gerard, Arnau, Meri, Nil, Joana, Carme, Santi... No em voldria deixar ningú. Moltes gràcies per les vostres hores de dedicació, pels vostres esforços, per les vostres aportacions.

No seria de rebut deixar aquí les felicitacions i les mostres d'agraïment, ja que durant tot l'any hem rebut suport d'altres persones que, desinteressadament han donat un cop de mà a la Colla. Em refereixo a persones com en Sergi, l'Arnau, en Bertu, l'Àlex, la Maria, en Jordi, en Gerard, la Raquel, en Xavi, l'Arian, en Josep, en Fran, la Desirée, els companys de la Penya Blaugrana de la Roca, a l'Associació Roquerola d'Handbol Sorra, l'Associació de Veïns del Carrer Major, el nostre speaker preferit, en David, i altres persones que puntualment han vingut a acompanyar-nos, i com no, el planter de joves que sempre estan a punt per fer ballar en Jofre. Tampoc no ens oblidem de tots els establiments i comerços del poble que ens han ajudat i tots els que també han mostrat el seu interès en col·laborar amb la Colla el proper any. I per finalitzar, agraïr el suport de l'Ajuntament i especialment de la Regidoria de Cultura, que ha cregut en aquest nou projecte cultural.

Per finalitzar els agraïments, permeteu-me que en faci un de molt especial. Al llarg dels anys, per la Colla ha passat molta gent treballadora, honesta, en definitiva especial. Els anys passen i, tot i que algunes persones ja no estan directament actives amb la Colla per diverses raons, edat, salut o distància, sempre que poden troben algun moment o alguna manera per ajudar. Lola i Gervasio, el darrer agraïment és per vosaltres!

Estic molt content. Hem iniciat un nou projecte geganter, el qual està agafant forma cada dia que passa. I no ha sigut gens fàcil, tenint en compte que tots els membres procedíem de diversos indrets, diverses generacions, diverses maneres de treballar, diverses manies, etc. Ha sigut, i és, un trencaclosques que cada cop encaixa millor!

Treballem per protegir i potenciar la cultura catalana, per oferir unes actuacions de qualitat, valorant aquesta per sobre de la quantitat. Hem recuperat part de la història perduda dels nostres gegants, i n'hem iniciat de noves. El 2010 el recordarem com l'any en el que es va recuperar el ball propi dels nostres gegants, creat pel mestre Enric Montsant, estrenat en motiu del casament de la parella el 1994, i poques vegades interpretat posteriorment.

També el recordarem com l'any en que hem fet història, concretament la Iª Història de Gegants. Hem volgut encetar un nou format a la vila, per tal de poder oferir un acte geganter diferent, didàctic, protocol·lari però alhora festiu. Estem molt contents de la resposta dels veïns i veïnes de la Roca, ens vau fer molta companyia en un dia tan especial per nosaltres! El taller de capgrossos que vam realitzar durant la Setmana de la Solidaritat va tenir tant èxit, que ens va animar a repetir-lo per la Festa Major, on vam poder veure una gran quantitat de nens i nenes reproduint el capgròs Llop que tenim a la Colla. Aquest èxit ens ha fet pensar en deixar-ho definitivament com una activitat més a realitzar durant la nostra temporada gegantera.

Hem fet molt, però encara falta molt per fer. Des d'aquestes línies voldria encoratjar a totes aquelles persones que vulguin potenciar la cultura catalana, als amants dels gegants, a totes aquelles persones que es miraven les figures amb il·lusió quan eren vailets... feu-vos socis de la Colla! Veniu i gaudiu amb nosaltres! No hi ha res millor que veure els vailets bocabadats, siguin fills, nets o nebots, al pas de les figures quan dansen pels carrers de les viles i ciutats.
El 2011 ens espera amb molta feina a fer i amb dues celebracions molt especials. En primer lloc, celebrem que fa deu anys la Colla de Geganters de la Roca va organitzar la Xª Trobada Comarcal de Gegants del Vallès Oriental i Occidental. Van ser uns dies intensos, plens d'activitats, durant el 18, 19 i 20 de maig de 2001, on vam rebre la visita de 25 parelles de gegants vinguts de les dues comarques vallesanes.

D'altra banda, també estem de celebració perquè el nostre petit bandarra, en Jofre, fa 15 anys! Ara em posaré una mica en la pell de les mares quan diuen allò de “se'ns està fent gran el nano”.


Va aparèixer un 8 de setembre, coincidint amb la Festa Major de 1996. Des de llavors, l'entremaliat Jofre no ha parat de perseguir nens i nenes, ruixant-los i plantant bufetades amb els seus llargs braços.

Com deia, aquest 2011 ens espera amb molta feina, que encarem amb la il·lusió del primer dia, però amb l'experiència de tot un any ple de feina i activitats.

Us desitjo a totes i tots, que passeu molt bones festes de Nadal, i que tingueu un feliç 2011, ple d'alegries, rodejats de les millors persones i amb molts balls de gegants!

Salut!
 
Visca el món geganter!
Visca la Colla de Geganters de la Roca del Vallès!

____________________________________________________________
Xavier del Villar i Berenguel
Cap de Colla
Colla de Geganters de la Roca del Vallès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada