dimecres, 31 de desembre del 2014

Taller de fanalets 2015

Enguany, la Colla de Geganters de la Roca, tornarem a organitzar el taller de fanalets. 


D'aquesta manera els vailets roquerols i les roqueroles més menudes podran rebre el dia 5 a SSMM els Reis d'Orient amb el nostre fanalet.

Com cada any, el taller estarà situat a la Placeta, d'11.00h a 13.00h, el proper diumenge 4 de gener de 2014.

Ep! I també hi haurà el sorteig de lots, entre ells, el primer premi, UN PERNIL!!!! 

Us deixem amb algunes fotografies dels darrers anys. Us hi esperem!!!! :)
















dissabte, 6 de desembre del 2014

Notícia emesa per VOTV el passat 1 de desembre

Dia de pluja, dia de proves...

Aquí us deixem amb quatre fotografies dels valents i valentes que van aprofitar la pluja de la setmana passada per venir a descobrir què és això de portar un gegant. Moltes gràcies i felicitats a tots els valents i valentes que us vau atrevir a posar-vos sota les faldilles de l'Odó i l'Emma i fer-los giravoltar. 

Ja sabeu, sempre tindreu les faldilles amunt per posar-vos-hi de nou! ;)














diumenge, 30 de novembre del 2014

Moltes gràcies! :)

Fotografia d'Arian Botey

5ª Història de Gegants passada per aigua. Carta oberta del Cap de Colla.

Totes les previsions meteorològiques preveien el pitjor per aquest cap de setmana, i malauradament així ha sigut. Aquestes festes de Sant Sadurní han estat marcades per les inclemències del temps i les seves conseqüents activitats suspeses durant aquests dos dies. I els personatges més alts del poble no han pogut esquivar el temporal, mai millor dit.

És per això que la Colla de Geganters de la Roca hem hagut de prendre la difícil decisió de suspendre la celebració d'aquesta 5ª Història de Gegants, que amb tanta il·lusió i esforç havíem preparat. Però a vegades, el sol pot obrir una petita escletxa entre la negror dels núvols. I és que ha succeït quelcom que ens ha fet alegrar aquesta gris diada.

De cop i volta, després d'haver anunciat la suspensió dels actes de la 5ª Història de Gegants a les xarxes socials, als convidats i a les autoritats, i deixant la imatgeria dins del gimnàs de l'Escola Mogent, ha aparegut una familia amb la seva corresponent canalla per veure els gegants. I una altra. I una tercera. I més families, i més... i de sobte, el gimnàs del Mogent ha esdevingut una petita Festa Major, íntima, amb un bon nombre de famílies que han donat un alè festiu a aquest fatídic matí de novembre. Gegants, capgrossos, vailets i no tan menuts, han dansat, festejat i celebrat aquestes festes de Sant Sadurní. I és aquesta la sort que tenim. Faci un sol radiant, plogui, nevi o troni, sempre retrobem aquest caliu que ens dóna (que ens doneu) tots els nostres amics, companys i veïns roquerols. 

És cert que no hem pogut rebre el nostre esperat convidat, el general Moragues. És cert que no hem pogut passejar pels carrers del poble. És cert que no s'ha pogut realitzar ni la recepció institucional, ni els actes protocolaris. Però també és cert, que avui ha sigut un gran dia. Heu fet que sigui un gran dia. Matí de balls, de retrobaments, de proves i d'il·lusió. D'il·lusió per veure l'estima incondicional que té el poble vers les seves figures festives. D'il·lusió per veure que tot i el mal temps, la Colla ha respost i no s'ha donat per vençuda. D'il·lusió per veure l'inquietud d'algunes d'aquestes families per formar part d'aquesta familia gegantera, i per conseqüència, d'il·lusió perquè el proper 2015 hi haurà més camises grogues. Això és el que dóna vida a l'Odó, l'Emma i en Jofre. I és per tot això que, plogui, nevi o troni, la Colla de Geganters de la Roca treballarem per continuar oferint cultura popular de qualitat als nostres veïns i arreu on viatgem. 

Personalment estic molt orgullós de dur la camisa groga i l'escut de la Colla, i de totes les persones que demostreu dia a dia aquest orgull groc i que poseu el vostre granet de sorra perquè tot això sigui possible, i a més, feu que sigui molt gran. 

És per tot això que volia dedicar aquestes línies d'agraïment aprofitant el bloc de la Colla. Moltes gràcies a totes les persones, entitats, institucions i tècnics municipals per fer possible la nostra activitat. Moltes, moltíssimes gràcies a totes les families que ens heu acompanyat en un dia com el d'avui. I per suposat, moltes, moltíssimes gràcies a tots els membres de la Colla que ahir, avui i demà estareu posant la vostra mà per treballar plegats i fer perdurar en el temps aquesta bonica tradició de cultura popular com són els gegants a casa nostra.

Avui hem tancat la temporada 2014. Un any molt significatiu per la Colla i per totes les persones que en algun moment d'aquests 25 anys hem passat per l'associació. I hem tancat la temporada amb les persones que ens estimem i que ens estimen, els nostres veïns roquerols. Ha sigut un any per recordar. Un any ple d'activitats i ple d'emocions. Encara tenim el mes de desembre per fer-ne repàs i valoració de tot plegat, però a dia d'avui podem dir que ha sigut un any que de ben segur perdurarà en el record de tots i cadascún de nosaltres i ens farà treure més d'un somriure.

Colla, gràcies per donar-me el privilegi com a Cap de Colla de gaudir-ho tot plegat amb vosaltres. Heu demostrat que no sou grans, sou GEGANTS!

Ara cal doncs, fer valoració i planificar el que serà la Colla del 2015 i la seva activitat anual. I fer-ho amb les cares que he vist avui al Mogent, m'omple d'optimisme. Perquè el futur està assegurat. I l'he vist en els ulls del jovent i de la canalla de la Colla. Però també d'aquestes noves families grogues que s'incorporaran en breu. 

Companys, moltes felicitats! 

Continuem caminant! Continuem dansant!

Visca els gegants de la Roca!




Xavier del Villar i Berenguel
Cap de Colla i President
Colla de Geganters de la Roca del Vallès
















dissabte, 29 de novembre del 2014

ATENCIÓ: previsions de pluja

Donades les previsions de pluja per demà diumenge 30 de novembre, EN CAS DE PLUJA, la cercavila de la #‎5HistoriaDeGegants de#‎laRocaDelValles #‎SantSadurní2014 quedarà suspesa, PERO NO SE SUSPENDRAN ELS ACTES PROTOCOLARIS I INSTITUCIONALS, que se celebraran al GIMNÀS L'ESCOLA MOGENT, amb els horaris previstos.


Fins demà!!!!! 

diumenge, 23 de novembre del 2014

5ª Història de Gegants: el nostre convidat d'enguany

En el marc de les festes patronals de Sant Sadurní, celebrarem la 5ª edició de la Història de Gegants. Aquesta diada està protagonitzada cada any per una parella convidada de gegants o elements folklòrics que ofereixin un interès especial per la seva fisonomia, nivell artístic, procedència o història. En l'historial d'aquesta diada ens han visitat representants de Ciutats Geganteres, Colles Geganteres de tradició centenària, elements de bestiari festiu, figures centenàries...
Com bé sabeu, enguany se celebren 300 anys de la derrota catalana del 1714, i és per això que aquest any ha sigut denominat "any del tricentenari" i s'han realitzat un gran nombre d'activitats, exposicions, representacions... amb aquesta temàtica.
A la Roca del Vallès també volem posar el nostre humil granet de sorra en la commemoració del tricentenari i és per això que aquesta 5ª Història de Gegants estarà envoltada d'aquesta temàtica.
És per això que ens plau presentar-vos el nostre convidat d'enguany. Un convidat molt especial, ja sigui pel personatge que representa, com per la història que duu al damunt.
Es tracta del gegant Moragues, de Sant Hilari Sacalm, creat pel mestre geganter Toni Mujal de Cardona, i presentat en societat el passat 26 d'octubre, dins del marc de celebració de l'Any Moragues.
Tindrem l'honor de rebre la visita d'aquesta figura tan representativa d'aquell 1714 i que, per primer cop, visitarà una vila forània.
Així doncs, us esperem el proper diumenge 30 de novembre, a les 11.00h a la plaça de l'Ajuntament per rebre'l i acompanyar-nos en cercavila fins a la plaça de l'Església, on es realitzarà la rebuda institucional, els parlaments i la mostra de balls. Us hi esperem! :)

Una mica d'història...
Josep Moragues i Mas va néixer el 1669 a la masia que la seva família tenia a Joanet, avui al terme de Sant Hilari Sacalm. El primer quart de segle de la seva vida el va passar al camp, dedicat a tenir cura de les terres heretades del seu pare, pagès terratinent.
El seu matrimoni amb Cecília de Regàs el va emparentar amb l’aristocràcia rural d’una Catalunya que Moragues ben aviat va passar a defensar des dels camps de batalla. Primer es va enrolar a la companyia de miquelets de la vegueria de Vic per lluitar, en l’últim trienni de la Guerra dels Nou Anys, contra la invasió borbònica. Després va formar part de la colla de patriotes vigatans que, el 1705, es van alçar en armes contra el virrei borbònic Francisco de Velasco, que perseguia gent de la comarca arran d’un conflicte local que s’havia produït a Manlleu l’any anterior.
L’encesa rebel•lió osonenca contra el poder borbònic va ser una de les causes propiciatòries del Tractat de Gènova entre Catalunya i Anglaterra, pel qual els catalans entràvem a la Guerra de Successió en el bàndol aliat, defensor de la dinastia austriacista. Sense experiència ni formació militar, però amb vocació patriòtica i esperit combatiu, aquell mateix any Moragues va dirigir les tropes vigatanes que van derrotar els destacaments borbònics i van permetre l’entrada triomfal a Barcelona de l’arxiduc Carles III.
Nomenat coronel de cavalleria per la Casa d’Àustria i després de lluitar amb el seu regiment al front de l’Empordà, Moragues va assolir el grau de general de batalla i va ser destinat a la fortalesa de Castellciutat, a tocar de la Seu d’Urgell. Del 1707 al 1713 va liderar la defensa de la frontera del nord, des d’on va haver d’oposar molta resistència per fer front a uns atacs francesos que sovintejaven intentant penetrar a territori català. Mentrestant, la seva primera esposa havia mort i el general s’havia casat en segones núpcies amb Magdalena de Giralt, senyora de Bressui i noble del Pallars.
El 28 de setembre del 1713 Moragues va decidir la capitulació de la fortalesa de Castellciutat. Uns mesos abans, la signatura de la Pau d’Utrecht entre Holanda i Anglaterra havia posat fi al conflicte bèl•lic europeu i havia deixat Catalunya òrfena del bàndol aliat. Consumada la traïció dels anglesos, que el 1705 a Gènova, quan Catalunya va entrar en guerra, s’havien compromès a mantenir la pervivència de l’Estat català, el país fou ocupat per les forces espanyoles i franceses.
Retorn al front de guerra per honorar els seus homes
Lliurada la fortalesa de Castellciutat, el general es va refugiar a Sort, on la seva esposa tenia la casa pairal. Malgrat que al pacte de capitulació havia inclòs que no seria represaliat per les forces borbòniques, les tropes de Felip V no van respectar-ho. La notícia que alguns dels seus homes estaven sent humiliats i no se’ls deixava entrar a Barcelona, va generar en Moragues forces renovades per tornar al front de guerra.
Inicialment va contactar amb les tropes catalanes que encara resistien al Pallars i a la Cerdanya, així com amb el governador de Cardona, Manuel Desvalls, que li va subministrar armes i municions i el va posar a les ordres del seu germà, Antoni Desvalls, marquès del Poal i comandant en cap de totes les tropes catalanes fora de Barcelona.
Després d’intentar sense èxit la recuperació de la fortalesa de Castellciutat amb un destacament de fusellers, Moragues va veure com la seva família era segrestada a la presa de Sort per part de les tropes espanyoles. Lluitador incansable, per no perdre tot allò que era seu, fos la família o el país, ell mateix va liderar l’operació de rescat enviant uns quants homes de la seva confiança a Balaguer.
Recuperada una certa tranquil•litat per a la seva família al castell de Cardona, Moragues es va abocar amb cos i ànima a la guerra de guerrilles, assaltant, a comarques com el Berguedà, la Garrotxa i Osona, els combois que duien queviures a les tropes felipistes que assetjaven Barcelona.
La captura i l'escarni, objectiu de Berwick
Lluitant per la llibertat del seu país des d’un paper de guerriller insòlit en un militar d’alta graduació, i sense manies a l’hora d’obeir ordres de militars de jerarquia inferior a la seva, Moragues va escriure un brillantíssim epíleg a la seva trajectòria com a combatent.
Tant fou així que, després de la capitulació de Barcelona l’11 de setembre del 1714, un dels objectius de les forces borbòniques liderades a la ciutat pel duc de Berwick va ser la captura i l’escarni de Josep Moragues, que s’havia ben guanyat el qualificatiu de “Diable de les Guilleries”.
Després de refugiar-se un temps a Cardona amb la seva família, de renunciar a marxar a Viena a un exili al qual es van avenir trenta mil catalans, i de deixar-se convèncer pel seu cunyat Jacint i fer marxa enrere quan ja estava decidit a fugir a França per la vall Ferrera, Moragues va ser capturat a Barcelona per les tropes borbòniques el 21 de març del 1715.
Amagat a la cova dels Argenters, a la falda de Montjuïc i a tocar del mar, esperava l’embarcació que l’havia de dur amb altres oficials a Mallorca, encara en mans austriacistes. El fet que algú es referís a Moragues com “el general” hauria estat, amb la possible col·laboració d’algun traïdor, el detonant d’una captura que les forces espanyoles buscaven amb fruïció. Volien Moragues, combatent incansable i català que no va abaixar el cap ni després de la derrota, per humiliar-lo públicament i atemorir així tots els qui s’atrevissin a oposar-se al nou ordre polític.
Josep Moragues va ser arrossegat viu pels carrers de la ciutat fins a ser decapitat. El seu cos va ser esquarterat i el seu cap, dipositat en una gàbia que va estar penjada a la vista de tothom durant 12 anys al Portal de Mar de Barcelona.


dissabte, 4 d’octubre del 2014

Propera visita: Caldes de Montbui, 50 anys d'en Farellàs i na Guisla

Aquest 2014, any en que els nostres gegants Odó i Emma celebren el seu 25è aniversari, ens trobem amb una altra celebració gegantina. I és que en Farellàs i na Guisla, gegants de Caldes de Montbui, celebren ni més ni menys que 50 anys de vida! 
Però aquí no queda tot. Durant la celebració del 30è aniversari d'en Farellàs i na Guisla, s'estrenaren tres noves figures de l'imaginari festiu de la vila: els gegantons Lluci Caecili i na Cornèlia Flora, i el lleó. Per tant, aquestes tres figures, enguany celebren el seu 20è aniversari!

L'Odó, l'Emma i en Jofre tindran el plaer de poder compartir places i carrers amb els gegants calderins en aquest dia tan especial. Els acompanyaran també els capgrossos i el grup de grallers.

Coincidint amb la Festa Major de la població calderina, el proper diumenge 12 d'octubre s'ha programat una celebració a l'alçada dels seus protagonistes, amb els següents horaris:

10.00h PLANTADA DE GEGANTS
Amb la participació dels gegants de Caldes, Manlleu, la Barceloneta, La Palma de Cervelló, Santa Eulàlia de Ronçana, Montmeló, Castellterçol, Ribes de Freser, Sant Miquel de Balenyà, Martorelles, Molins de Rei, Sant Andreu del Palomar, Parets del Vallès, Plaça Nova (BCN), Santa Perpèrtua de Mogoda, Arenys de Munt, Cornellà de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, La Roca del Vallès, Montornès del Vallès, Sant Feliu de Codines, Cardedeu i Mollet del Vallès. 
Lloc: Parc del Bugarai 

11.45h CERCAVILA DE GEGANTS I CAPGROSSOS 
Recorregut: Parc del Bugarai, Mossèn Cinto Verdaguer, Pi i Margall, Major, Bellit, Plaça del Lleó. 

13.15h BALLADA DE GEGANTS I CAPGROSSOS 
Amb sorpresa del 50è aniversari.
Lloc: Plaça de la Font del Lleó 

Com sempre, qui ens hi vulgui acompanyar, benvingut/da serà! 
La comitiva roquerola sortirà a les 9.00h de la nau (al costat del Caprabo).

Per molts i molts anys de remenar faldilles Farellàs i Guisla! 



Una mica d'història... 
La parella de gegants de Caldes de Montbui té un origen especial del qual ben pocs gegants de Catalunya en poden presumir. Va ser la mateixa gent del municipi qui, l’any 1964, va fer possible el naixement d’en Farellàs i la Guisla. 

La proposta de fer uns gegants va sortir del setmanari Montbui, existent encara avui en dia, que va promoure una subscripció popular per reunir els diners necessaris per la construcció de la parella. La publicació celebrava aquell any el número 1.000 i per a commemorar-ho va llençar la idea en portada. Durant uns nou mesos els habitants de Caldes van anar fent les seves aportacions econòmiques a la revista, al mateix temps que s’encarregava la construcció de la parella al taller El Ingenio. 

La producció artesanal de les figures, a càrrec del senyor Codina, també s’escapa una mica de la normalitat. Van ser construïdes prenent com a model dues fotografies de l’arxiu històric de la vila. Les instantànies eren sobre uns personatges llegendaris de Caldes, en Farellàs i la Guisla, que més tard van donar nom als gegants. Ell és l’hereu de Can Farell i una figura mítica de la història de la vila. Ha esdevingut un dels gegants més populars de la cultura catalana i és que, en Farellàs, no és ni més ni menys que el Gegant del Pi. 

Conta la coneguda llegenda que aquest noi era d’una altura i fortalesa com poques i degut a la seva força va ser cridat per anar a lluitar contra el gegant moro a Barcelona. Mentre anava cap a la ciutat, va arrencar un pi de socarrel per ajudar-se a caminar i és per això que la gent dels pobles per on passava l’anomenava el Gegant del Pi. La figura porta una destral, una branca de pi i l’escut brodat de Caldes de Montbui. 

Ella, la Guisla, representa la figura de la primera baronessa de Montbui, del segle X. La geganta porta un brodat amb l’escut de la Baronia de Montbui i la corona que correspon al seu títol nobiliari. 

El març de 1985, els gegants van ser remodelats per en Romà Martí i l’any 2000 Antònia Mola va ser l’encarregada de donar forma al nou vestuari que llueixen actualment. L’estrena oficial de la colla va ser el maig de 1993 a Sant Feliu de Codines. Els gegants d’aquesta població van ser els padrins de la parella de Caldes juntament amb els gegants de Castellterçol. 

En motiu del 30è aniversari d’en Farellàs i la Guisla, l’any 1994, la família gegantera de la vila va donar la benvinguda a un nou membre: el Lleó de Caldes de Montbui. Els geganters van reprendre la iniciativa que s’havia dut a terme fa 30 anys i van proposar al setmanari Montbui d’organitzar una col·lecta per a poder fer el nou personatge. També, en els actes del 30è aniversari, es celebrà l’estrena d’una nova parella de gegants que representen dos personatges que van viure al segle II. Són en Lluci Caecili, el primer batlle de Caldes, i la Cornèlia Flora, una de les primeres banyistes de les termes romanes del municipi.


dissabte, 23 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: REUS

I aquí tenim la darrera parella convidada a l'aniversari de l'Odó i l'Emma, però no per això, menys importants que les anteriors! 

De la província de Tarragona, i més concretament de la comarca del Baix Camp, ens arriba una parella realment especial, per la seva fesonomia i per la seva història. Es tracta dels Gegants Indis de Reus, amb més de 200 anys d'història.

Sigueu benvinguts a la Roca del Vallès!



Una mica d'història...
La referència documental més antiga de gegants a Reus és del 1620. El dia de Sant Sebastià participaren, juntament amb altres balls i entremesos, al seguici que acompanyà el Consell municipal a ofici a Sant Pere. Una anotació del 1621 –que es repeteix en anys successius– al Protocol de Pòlisses i Albarans de Claveria de 1601-1644 assenyala el pagament dels seus balladors i dels músics a càrrec del municipi; un detall significatiu que indica que des del primer moment aquestes figures dansaven –«torrabadell, ballar jagans» (1622)– i comptaven amb músics propis –«Bonet, sonar gegans» (1627)–. Des d'aleshores, aquests entremesos reusencs han sortit de forma més o menys regular per Corpus i Sant Pere, a més d'altres diades com Sant Sebastià –que perdé el seu caire de festa major d'hivern a mitjan segle XVIII– o, sobretot, en solemnitats cíviques i religioses, com les dedicades a la Mare de Déu de Misericòrdia.

També anava a càrrec del municipi el manteniment de les figures, realitzada amb major o menor cura segons els períodes. En alguns moments, al segle XVIII la documentació constata l'atenció de què gaudien els gegants. En moltes ocasions hi trobem les despeses per reformes en el vestuari o pentinat, i també hi consta el gran nombre de restauracions que se'ls féu, necessàries en unes peces que sortien sovint al carrer. Podem esmentar, per exemple, la del 1725, amb motiu de les festes organitzades pel tractat de pau entre Felip de Borbó i Carles d'Àustria, en què es feren nous gegants aprofitant les testes dels vells, a més d'una mulassa i de restaurar l'àliga –que el 1721 els botiflers llençaren des de la teulada de la casa de la vila–, a càrrec de l'escultor Esteve Vila, els pintors Jaume Ferré i Josep Cabré, el perruquer Antoni Pujol i el fuster Antoni Papiol. 

Els Vitxets, els Moros i els Indis (1805?)

Al principi del segle XIX trobem notícies sobre les tres parelles de gegants que han arribat fins als nostres dies: els Vitxets, els Moros i els Indis, tot i que hi ha diverses versions sobre la data en què s'estrenaren. En general s'accepta que fou per les festes de col·locació de la primera pedra del canal que havia d'unir Reus i Salou, celebrades del 23 al 26 de novembre de 1805, malgrat que el document conservat d'aquesta celebració no els esmenta. Tanmateix, els autors que afirmen que s'inauguraren en aquest esdeveniment no coincideixen en l'any: Güell i Mercader situa les festes el 1802; Pere Llord (Eduard Toda), el 1803; Pere Cavallé, el 1805; Pere Gras, el maig de 1806 i Andreu de Bofarull, més genèric, a principis del segle XIX. Per acabar-ho d'adobar, l'1 de juny de 1902, La Renaixença publica: «Enguany compleix una centúria que foren estrenats les 3 parelles de gegants».

La manca de referències fa possible la hipòtesi que els gegants Vitxets, Moros i Indis fossin anteriors al 1805. Segons diverses opinions crítiques, és poc probable que l'artista que féu les mans –de gran qualitat escultòrica– modelés també els caps –d'una qualitat no tan notable. Ens reafirma aquesta hipòtesi un full de despeses del 12 d'agost del 1798 on s'especifica que en una sortida extraordinària dels gegants hi participaren onze portadors: sis per als gegants i cinc per a la Mulassa. Si tenim en compte que, en aquella època, el més usual era que hi hagués un portador per gegant, podríem suposar que aleshores ja eren sis les figures que sortien juntament amb la Mulassa.

També es desconeix la identitat de qui els construí. En tot cas, responen a una visió del món pròpia de l'època. Ho mostra l'aparença dels Indis, molt semblant a altres representacions iconogràfiques dels nadius americans en aquell moment o, per exemple, a les pintures de Pere Pau Muntanya realitzades el 1788 al Palau Bofarull, on el comerç de la ciutat és il·lustrat en icones que reflecteixen les quatre parts del món per la dedicació del senyor del palau, Josep de Bofarull i Gavaldà, comerciant a l'engròs d'aiguardent, vi, oli i grans.

Pel que sembla, la comparsa gegantera reusenca havia de representar les quatre parts del món; però només se'n feren tres: els Vitxets (Europa), els Moros (Àsia) i els Indis (Amèrica); mancaren per fer les figures d'Àfrica.

El 1833, el gremi d'adroguers intentà la creació de la parella africana, però en desistí quan, encarregats ja dos gegants de raça etíop a un escultor de Barcelona, se'ls acudí que podrien servir de befa contra els liberals, ja que aquests eren motejats com a «negres» pels absolutistes.

El vestuari i estructura dels gegants era similar a l'actual, excepte el Vitxet, la carcassa del qual arribava fins a sota de la cintura i mostrava els pantalons del portador. Segons Andreu de Bofarull, aquesta figura conservà la indumentària esmentada fins a mitjan segle XIX, quan «se le disfrazó suprimiéndole los pantalones y cubriéndolo con un traje que nada significa».

La consciència sobre el valor dels gegants originals es manifestà el juny de 1995 amb l'aparició de les primeres notícies sobre la necessitat de rèpliques de les figures centenàries, però no fou fins a finals del 2004, gràcies a l'aportació de l'empresa reusenca Fontboté SL, Raspalls Tècnics –que el 2005 celebrava el 75è aniversari–, quan s'inicià la creació de les còpies dels Vitxets, Moros i Indis a càrrec de Ramon Ferran, Ramon Guillemat, Josep M. Casas, Carles Tubella i la Perruqueria Louis, juntament a altres col·laboradors. A partir del 26 de juny de 2005, data en què s'estrenaren les rèpliques, aquests gegants són els que participen actualment als actes de la Festa Major.


Font info: www.festesreus.cat/ca/gegants.html




divendres, 15 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: CARDEDEU


A la comarca del Vallès Oriental, hi trobem poblacions amb una llarga tradició gegantera. 

En aquest cas, el passat 2011 van celebrar el centenari de la tradició gegantera a la seva població. Si a més, és una població veïna, encara ens fa més il·lusió presentar-los.

Justament avui, 15 d'agost, estan en plena Festa Major i els podreu gaudir en els "Entremeos del Quinze", dintre de la mostra dels balls populars de la vila. 

Des de Cardedeu, ens arriben en Ramon Berenguer i na Peronella d'Aragó. Benvinguts a la vila amics!




Una mica d'història...
La primera notícia que coneixem de la presència de gegants pels carrers de Cardedeu, és de les festes celebrades el 18 d’octubre de 1885, en acció de gràcies al Senyor per haber lliurat el poble de la epidèmia de còlera. En trobem la crònica al diari La Dinastia del 23 d’octubre de 1885.


Al mateix diari, La Dinastia, del 25 d’agost de 1896, trobem una resenya de la Festa Major de l’any 1896 i una llarga descripció de les Festes dedicades al “Sacratisimo Corazon de Jesús” celebrades del dia 16 al 23 d’agost on, en la processó de l’últim dia hi apareixen uns capgrossos.

Aquesta mateixa notícia la trobem a la Renaixença del 27 d’agost de 1896, però amb una variació important, aquí hi surt un gegant, amb flaviol i tamborí, i els capgrossos.

Una de les notes més característiques d’aquestes processons eren els gegants, que les presidien i comportaven un deix de joia i d’alegria. La processó del Sagrat Cor la organitzaven els estiuejants, per això popularment se’n deia la processó dels senyors, i servia per cloure la temporada d’estiueig. Un exemple de la importància d’aquestes festes el trobem en l’article de La Vanguardia del 28 d’agost de 1901, aquest any se celebraven durant tres dies.

La Reinaxença , del 29 d’agost de 1901 també en fa la seva crònica i destaca que els “nanos” de la Casa de la Caritat” de Barcelona van participar a la festa major de Cardedeu.

Però no només en les festes religioses hi participen els gegants, en les festes del carnaval també era costum de trobar-hi aquestes figures. A Cardedeu en tenim notícia de les celebrades els dies 25, 26 i 27 de febrer de 1899. La Vanguardia del 20 de febrer d’aquell any anuncia pel diumenge 25, dins les festes de Carnaval, una Cercavila a les tres de la tarda, des del cafè de can Masip fins a la Plaça Major. Aquests gegants, segurament llogats a Barcelona, acompanyaven a les colles de gitanes que hi havia al poble, cada una vinculada a un cafè o una entitat.

És fàcil pensar, doncs, que aquesta cercavila amb la participació de gegants recorregés uns metres de l’actual avinguda del Rei En Jaume, tot el carrer Sant Antoni i atravessés la Plaça Anselm Clavé per arribar a la Plaça de l’església.

L'estrena dels gegants de Cardedeu.

"La villa de Cardedeu, centro de veraneo de muchas familias barcelonesas ha celebrado últimamente la fiesta dedicada á los forasteros. Uno de los numeros de más altura fué el estreno de los gigantes, que á su paso por las calles de la poblacion difundieron la mayor alegria entre la gente menuda".

Aquest petit escrit apareixia el dia 27 de setembre de 1910 a "La actualidad", el peu de la foto que l’acompanya ens dóna fe de la data d’estrena dels primers gegants de Cardedeu:

"Los gigantes de Cardedeu, estrenados el 18 del actual con motivo de la fiesta de los forasteros que veranean en aquella animada población, desfilando ante la Casa Consistorial".

Font info: www.cgc.blog.cat 


dijous, 14 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: SANT JAUME (BCN)

La propera parella de gegants que presentem ens arriba directament de la Ciutat Comtal. A Barcelona hi ha una forta tradició gegantera arrelada de temps ençà, i podem trobar parelles de gegants amb centenars d'anys d'història. 

Enguany ens visitarà en Ferran i na Mercè, les reproduccions actuals dels gegants històrics de l'esglèsia de Sant Jaume Apòstol de Barcelona.

Per a nosaltres és tot un honor poder comptar amb la seva companyia, no tant sols perquè ens visitaran per primer cop, com també per tota la història que hi duen a les seves espatlles.

Ferran i Mercè, sigueu molt benvinguts a la Roca del Vallès!


Una mica d'història...
L’església de Sant Jaume Apòstol era situada originalment a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. L’ampliació de la plaça en va fer variar la ubicació i es va transportar pedra a pedra fins a l’actual ubicació. Aquesta parròquia, igual com d’altres de la Ciutat, disposava d’una parella de gegants dels quals en tenim constància des de ben antic. Els trobem àmpliament documentats durant el segle XIX en fulls de rengle i cròniques diverses, sobretot referents a la processó de Corpus, on tots els elements d’imatgeria festiva tenien una cita ineludible. Joan Amades va escriure en el seu Costumari Català: “Ara fa un segle, hi havia cinc parelles de Gegants a Barcelona, que amb tota llur majestat presidien la processó del Corpus: els de la Ciutat, els de la parròquia de Santa Maria, els de Sant Jaume i dues parelles de la del Pi”.

A les representacions que trobem dels antics gegants de Sant Jaume, podem identificar el gegant lluint, com molts dels gegants d’aleshores, una porra sobre l’espatlla. També el trobem representat amb un casc coronat amb plomes i amb una espasa lligada a la cintura. En d’altres imatges llueix també escut. Les seves vestimentes són les pròpies d’un noble de temps anteriors. La geganta, en canvi, vestia segons els costums de l’època, tal i com era habitual entre les figures femenines del moment.

Malauradament, a finals del segle XIX, es perd la pista i ja no es pot seguir-los el rastre. Els indicis porten a creure que, simplement, els gegants de Sant Jaume van ser destruïts o abandonats.


Font info: www.gegantssantjaume.cat


XXIV Trobada de gegants de la Roca

Benvolguts i benvolgudes, enguany és molt especial per a nosaltres, ja que estem de celebració. A més de fer 25 anys de vida, els nostres gegants, l'Odó i l'Emma, celebraran la XXIV Trobada de Gegants de la Roca del Vallès el proper dissabte 6 de setembre de 2014.

Aquest acte està emmarcat dins dels actes commemoratius del 25è aniversari dels nostres gegants, i culminarà a la plaça de Can Torrents amb tots els nostres convidats, que enguany són d'excepció!

Avui us presentem el cartell de l'aniversari. Esperem que us agradi!

Volem donar un sincer agraïment a tots aquests comerços, entitats, associacions, ens local, i persones a nivell particular, que ens dónen un cop de mà per a fer-ho possible. A tots ells, MOLTES GRÀCIES!

Ens veiem el dia 6 pels carrers del poble! 

Una abraçada gegantina de l'Odó, l'Emma i en Jofre!





dimecres, 13 d’agost del 2014

El projecte Verkami i els 25 anys d'Odó i Emma (InfoVallès VOTV)

Com us vam avançar a travès de les xarxes socials ahir, una càmera de VOTV (Vallès Oriental Televisió) ens va visitar en motiu de fer una noticia sobre el nostre projecte a Verkami i els 25 anys de vida dels nostres gegants, l'Odó i l'Emma. Aquest vespre ha sortit la noticia a l'InfoVallès.

Aquí teniu el tall, ens podeu veure a partir del minut 2'30"! Esperem que us agradi i que us animeu a participar en el projecte de micromecenatge que tenim a Verkami! Entre tots i totes farem una festa d'aniversari GEGANT! :)




dimarts, 12 d’agost del 2014

25è aniversari. Els espais de la festa: CAN TORRENTS (2)

La plaça de Can Torrents viurà moltes hores de festa, disbauxa i gresca durant tot el dia. Entre aquesta munió d'activitats hi destaca una, l'ESPECTACLE TEATRALITZAT. Aquesta activitat agafarà forma a la zona dura de la plaça, la que coneixem tots i totes, la zona més àmplia de la plaça.


Un cop arribada la comitiva, després de la cercavila de gegants, Can Torrents es convertirà en un teatre a l'aire lliure. Històries, llegendes, personatges infernals, convidats d'alçada i moltes sorpreses...!

De ben segur que la plaça quedarà petita amb tot plegat...! Esteu preparats?



dilluns, 11 d’agost del 2014

25è aniversari. Els espais de la festa: CAN TORRENTS


Com sabeu, la plaça de Can Torrents serà l'espai neuràlgic de la celebració dels 25 anys de l'Odó i l'Emma, i per tant, la plaça que acollirà els principals actes de la diada festiva.

Avui us mostrem una part de la plaça, portser la menys utilitzada i la més desconeguda, però que nosaltres hi trobem un encant especial. Es tracta de la part posterior de la porxada, o més ben dit, la zona ajardinada que hi ha tocant a l'edifici de Can Torrents.
















Aquí és on tindrà lloc a les 12h del migdia el CONCERT VERMUT amb el grup de 
gralles Els Laietans. Es tracta d'un racó de la plaça més íntim, amb espai on poder seure a la gespa, zona d'ombra per aixoplugar-nos del sol i la calor i, sobretot, ben a prop de la barra! 

Un espai idoni per passar una bona estona escoltant música, prenent un refrescant vermut i fent unes ballaruques amb aquests fenòmens de la música!



T'hi veurem? O esperaràs que algú t'expliqui com de fantàstic ha sigut?