Aquest 2014, any en que els nostres gegants Odó i Emma celebren el seu 25è aniversari, ens trobem amb una altra celebració gegantina. I és que en Farellàs i na Guisla, gegants de Caldes de Montbui, celebren ni més ni menys que 50 anys de vida!
Però aquí no queda tot. Durant la celebració del 30è aniversari d'en Farellàs i na Guisla, s'estrenaren tres noves figures de l'imaginari festiu de la vila: els gegantons Lluci Caecili i na Cornèlia Flora, i el lleó. Per tant, aquestes tres figures, enguany celebren el seu 20è aniversari!
L'Odó, l'Emma i en Jofre tindran el plaer de poder compartir places i carrers amb els gegants calderins en aquest dia tan especial. Els acompanyaran també els capgrossos i el grup de grallers.
Coincidint amb la Festa Major de la població calderina, el proper diumenge 12 d'octubre s'ha programat una celebració a l'alçada dels seus protagonistes, amb els següents horaris:
10.00h PLANTADA DE GEGANTS
Amb la participació dels gegants de Caldes, Manlleu, la Barceloneta, La Palma de Cervelló, Santa Eulàlia de Ronçana, Montmeló, Castellterçol, Ribes de Freser, Sant Miquel de Balenyà, Martorelles, Molins de Rei, Sant Andreu del Palomar, Parets del Vallès, Plaça Nova (BCN), Santa Perpèrtua de Mogoda, Arenys de Munt, Cornellà de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, La Roca del Vallès, Montornès del Vallès, Sant Feliu de Codines, Cardedeu i Mollet del Vallès.
Lloc: Parc del Bugarai
11.45h CERCAVILA DE GEGANTS I CAPGROSSOS
Recorregut: Parc del Bugarai, Mossèn Cinto Verdaguer, Pi i Margall, Major, Bellit, Plaça del Lleó.
13.15h BALLADA DE GEGANTS I CAPGROSSOS
Amb sorpresa del 50è aniversari.
Lloc: Plaça de la Font del Lleó
Com sempre, qui ens hi vulgui acompanyar, benvingut/da serà!
La comitiva roquerola sortirà a les 9.00h de la nau (al costat del Caprabo).
Per molts i molts anys de remenar faldilles Farellàs i Guisla!
Una mica d'història...
La parella de gegants de Caldes de Montbui té un origen especial del qual ben pocs gegants de Catalunya en poden presumir. Va ser la mateixa gent del municipi qui, l’any 1964, va fer possible el naixement d’en Farellàs i la Guisla.
La proposta de fer uns gegants va sortir del setmanari Montbui, existent encara avui en dia, que va promoure una subscripció popular per reunir els diners necessaris per la construcció de la parella. La publicació celebrava aquell any el número 1.000 i per a commemorar-ho va llençar la idea en portada. Durant uns nou mesos els habitants de Caldes van anar fent les seves aportacions econòmiques a la revista, al mateix temps que s’encarregava la construcció de la parella al taller El Ingenio.
La producció artesanal de les figures, a càrrec del senyor Codina, també s’escapa una mica de la normalitat. Van ser construïdes prenent com a model dues fotografies de l’arxiu històric de la vila. Les instantànies eren sobre uns personatges llegendaris de Caldes, en Farellàs i la Guisla, que més tard van donar nom als gegants. Ell és l’hereu de Can Farell i una figura mítica de la història de la vila. Ha esdevingut un dels gegants més populars de la cultura catalana i és que, en Farellàs, no és ni més ni menys que el Gegant del Pi.
Conta la coneguda llegenda que aquest noi era d’una altura i fortalesa com poques i degut a la seva força va ser cridat per anar a lluitar contra el gegant moro a Barcelona. Mentre anava cap a la ciutat, va arrencar un pi de socarrel per ajudar-se a caminar i és per això que la gent dels pobles per on passava l’anomenava el Gegant del Pi. La figura porta una destral, una branca de pi i l’escut brodat de Caldes de Montbui.
Ella, la Guisla, representa la figura de la primera baronessa de Montbui, del segle X. La geganta porta un brodat amb l’escut de la Baronia de Montbui i la corona que correspon al seu títol nobiliari.
El març de 1985, els gegants van ser remodelats per en Romà Martí i l’any 2000 Antònia Mola va ser l’encarregada de donar forma al nou vestuari que llueixen actualment.
L’estrena oficial de la colla va ser el maig de 1993 a Sant Feliu de Codines. Els gegants d’aquesta població van ser els padrins de la parella de Caldes juntament amb els gegants de Castellterçol.
En motiu del 30è aniversari d’en Farellàs i la Guisla, l’any 1994, la família gegantera de la vila va donar la benvinguda a un nou membre: el Lleó de Caldes de Montbui. Els geganters van reprendre la iniciativa que s’havia dut a terme fa 30 anys i van proposar al setmanari Montbui d’organitzar una col·lecta per a poder fer el nou personatge. També, en els actes del 30è aniversari, es celebrà l’estrena d’una nova parella de gegants que representen dos personatges que van viure al segle II. Són en Lluci Caecili, el primer batlle de Caldes, i la Cornèlia Flora, una de les primeres banyistes de les termes romanes del municipi.