dissabte, 23 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: REUS

I aquí tenim la darrera parella convidada a l'aniversari de l'Odó i l'Emma, però no per això, menys importants que les anteriors! 

De la província de Tarragona, i més concretament de la comarca del Baix Camp, ens arriba una parella realment especial, per la seva fesonomia i per la seva història. Es tracta dels Gegants Indis de Reus, amb més de 200 anys d'història.

Sigueu benvinguts a la Roca del Vallès!



Una mica d'història...
La referència documental més antiga de gegants a Reus és del 1620. El dia de Sant Sebastià participaren, juntament amb altres balls i entremesos, al seguici que acompanyà el Consell municipal a ofici a Sant Pere. Una anotació del 1621 –que es repeteix en anys successius– al Protocol de Pòlisses i Albarans de Claveria de 1601-1644 assenyala el pagament dels seus balladors i dels músics a càrrec del municipi; un detall significatiu que indica que des del primer moment aquestes figures dansaven –«torrabadell, ballar jagans» (1622)– i comptaven amb músics propis –«Bonet, sonar gegans» (1627)–. Des d'aleshores, aquests entremesos reusencs han sortit de forma més o menys regular per Corpus i Sant Pere, a més d'altres diades com Sant Sebastià –que perdé el seu caire de festa major d'hivern a mitjan segle XVIII– o, sobretot, en solemnitats cíviques i religioses, com les dedicades a la Mare de Déu de Misericòrdia.

També anava a càrrec del municipi el manteniment de les figures, realitzada amb major o menor cura segons els períodes. En alguns moments, al segle XVIII la documentació constata l'atenció de què gaudien els gegants. En moltes ocasions hi trobem les despeses per reformes en el vestuari o pentinat, i també hi consta el gran nombre de restauracions que se'ls féu, necessàries en unes peces que sortien sovint al carrer. Podem esmentar, per exemple, la del 1725, amb motiu de les festes organitzades pel tractat de pau entre Felip de Borbó i Carles d'Àustria, en què es feren nous gegants aprofitant les testes dels vells, a més d'una mulassa i de restaurar l'àliga –que el 1721 els botiflers llençaren des de la teulada de la casa de la vila–, a càrrec de l'escultor Esteve Vila, els pintors Jaume Ferré i Josep Cabré, el perruquer Antoni Pujol i el fuster Antoni Papiol. 

Els Vitxets, els Moros i els Indis (1805?)

Al principi del segle XIX trobem notícies sobre les tres parelles de gegants que han arribat fins als nostres dies: els Vitxets, els Moros i els Indis, tot i que hi ha diverses versions sobre la data en què s'estrenaren. En general s'accepta que fou per les festes de col·locació de la primera pedra del canal que havia d'unir Reus i Salou, celebrades del 23 al 26 de novembre de 1805, malgrat que el document conservat d'aquesta celebració no els esmenta. Tanmateix, els autors que afirmen que s'inauguraren en aquest esdeveniment no coincideixen en l'any: Güell i Mercader situa les festes el 1802; Pere Llord (Eduard Toda), el 1803; Pere Cavallé, el 1805; Pere Gras, el maig de 1806 i Andreu de Bofarull, més genèric, a principis del segle XIX. Per acabar-ho d'adobar, l'1 de juny de 1902, La Renaixença publica: «Enguany compleix una centúria que foren estrenats les 3 parelles de gegants».

La manca de referències fa possible la hipòtesi que els gegants Vitxets, Moros i Indis fossin anteriors al 1805. Segons diverses opinions crítiques, és poc probable que l'artista que féu les mans –de gran qualitat escultòrica– modelés també els caps –d'una qualitat no tan notable. Ens reafirma aquesta hipòtesi un full de despeses del 12 d'agost del 1798 on s'especifica que en una sortida extraordinària dels gegants hi participaren onze portadors: sis per als gegants i cinc per a la Mulassa. Si tenim en compte que, en aquella època, el més usual era que hi hagués un portador per gegant, podríem suposar que aleshores ja eren sis les figures que sortien juntament amb la Mulassa.

També es desconeix la identitat de qui els construí. En tot cas, responen a una visió del món pròpia de l'època. Ho mostra l'aparença dels Indis, molt semblant a altres representacions iconogràfiques dels nadius americans en aquell moment o, per exemple, a les pintures de Pere Pau Muntanya realitzades el 1788 al Palau Bofarull, on el comerç de la ciutat és il·lustrat en icones que reflecteixen les quatre parts del món per la dedicació del senyor del palau, Josep de Bofarull i Gavaldà, comerciant a l'engròs d'aiguardent, vi, oli i grans.

Pel que sembla, la comparsa gegantera reusenca havia de representar les quatre parts del món; però només se'n feren tres: els Vitxets (Europa), els Moros (Àsia) i els Indis (Amèrica); mancaren per fer les figures d'Àfrica.

El 1833, el gremi d'adroguers intentà la creació de la parella africana, però en desistí quan, encarregats ja dos gegants de raça etíop a un escultor de Barcelona, se'ls acudí que podrien servir de befa contra els liberals, ja que aquests eren motejats com a «negres» pels absolutistes.

El vestuari i estructura dels gegants era similar a l'actual, excepte el Vitxet, la carcassa del qual arribava fins a sota de la cintura i mostrava els pantalons del portador. Segons Andreu de Bofarull, aquesta figura conservà la indumentària esmentada fins a mitjan segle XIX, quan «se le disfrazó suprimiéndole los pantalones y cubriéndolo con un traje que nada significa».

La consciència sobre el valor dels gegants originals es manifestà el juny de 1995 amb l'aparició de les primeres notícies sobre la necessitat de rèpliques de les figures centenàries, però no fou fins a finals del 2004, gràcies a l'aportació de l'empresa reusenca Fontboté SL, Raspalls Tècnics –que el 2005 celebrava el 75è aniversari–, quan s'inicià la creació de les còpies dels Vitxets, Moros i Indis a càrrec de Ramon Ferran, Ramon Guillemat, Josep M. Casas, Carles Tubella i la Perruqueria Louis, juntament a altres col·laboradors. A partir del 26 de juny de 2005, data en què s'estrenaren les rèpliques, aquests gegants són els que participen actualment als actes de la Festa Major.


Font info: www.festesreus.cat/ca/gegants.html




divendres, 15 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: CARDEDEU


A la comarca del Vallès Oriental, hi trobem poblacions amb una llarga tradició gegantera. 

En aquest cas, el passat 2011 van celebrar el centenari de la tradició gegantera a la seva població. Si a més, és una població veïna, encara ens fa més il·lusió presentar-los.

Justament avui, 15 d'agost, estan en plena Festa Major i els podreu gaudir en els "Entremeos del Quinze", dintre de la mostra dels balls populars de la vila. 

Des de Cardedeu, ens arriben en Ramon Berenguer i na Peronella d'Aragó. Benvinguts a la vila amics!




Una mica d'història...
La primera notícia que coneixem de la presència de gegants pels carrers de Cardedeu, és de les festes celebrades el 18 d’octubre de 1885, en acció de gràcies al Senyor per haber lliurat el poble de la epidèmia de còlera. En trobem la crònica al diari La Dinastia del 23 d’octubre de 1885.


Al mateix diari, La Dinastia, del 25 d’agost de 1896, trobem una resenya de la Festa Major de l’any 1896 i una llarga descripció de les Festes dedicades al “Sacratisimo Corazon de Jesús” celebrades del dia 16 al 23 d’agost on, en la processó de l’últim dia hi apareixen uns capgrossos.

Aquesta mateixa notícia la trobem a la Renaixença del 27 d’agost de 1896, però amb una variació important, aquí hi surt un gegant, amb flaviol i tamborí, i els capgrossos.

Una de les notes més característiques d’aquestes processons eren els gegants, que les presidien i comportaven un deix de joia i d’alegria. La processó del Sagrat Cor la organitzaven els estiuejants, per això popularment se’n deia la processó dels senyors, i servia per cloure la temporada d’estiueig. Un exemple de la importància d’aquestes festes el trobem en l’article de La Vanguardia del 28 d’agost de 1901, aquest any se celebraven durant tres dies.

La Reinaxença , del 29 d’agost de 1901 també en fa la seva crònica i destaca que els “nanos” de la Casa de la Caritat” de Barcelona van participar a la festa major de Cardedeu.

Però no només en les festes religioses hi participen els gegants, en les festes del carnaval també era costum de trobar-hi aquestes figures. A Cardedeu en tenim notícia de les celebrades els dies 25, 26 i 27 de febrer de 1899. La Vanguardia del 20 de febrer d’aquell any anuncia pel diumenge 25, dins les festes de Carnaval, una Cercavila a les tres de la tarda, des del cafè de can Masip fins a la Plaça Major. Aquests gegants, segurament llogats a Barcelona, acompanyaven a les colles de gitanes que hi havia al poble, cada una vinculada a un cafè o una entitat.

És fàcil pensar, doncs, que aquesta cercavila amb la participació de gegants recorregés uns metres de l’actual avinguda del Rei En Jaume, tot el carrer Sant Antoni i atravessés la Plaça Anselm Clavé per arribar a la Plaça de l’església.

L'estrena dels gegants de Cardedeu.

"La villa de Cardedeu, centro de veraneo de muchas familias barcelonesas ha celebrado últimamente la fiesta dedicada á los forasteros. Uno de los numeros de más altura fué el estreno de los gigantes, que á su paso por las calles de la poblacion difundieron la mayor alegria entre la gente menuda".

Aquest petit escrit apareixia el dia 27 de setembre de 1910 a "La actualidad", el peu de la foto que l’acompanya ens dóna fe de la data d’estrena dels primers gegants de Cardedeu:

"Los gigantes de Cardedeu, estrenados el 18 del actual con motivo de la fiesta de los forasteros que veranean en aquella animada población, desfilando ante la Casa Consistorial".

Font info: www.cgc.blog.cat 


dijous, 14 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: SANT JAUME (BCN)

La propera parella de gegants que presentem ens arriba directament de la Ciutat Comtal. A Barcelona hi ha una forta tradició gegantera arrelada de temps ençà, i podem trobar parelles de gegants amb centenars d'anys d'història. 

Enguany ens visitarà en Ferran i na Mercè, les reproduccions actuals dels gegants històrics de l'esglèsia de Sant Jaume Apòstol de Barcelona.

Per a nosaltres és tot un honor poder comptar amb la seva companyia, no tant sols perquè ens visitaran per primer cop, com també per tota la història que hi duen a les seves espatlles.

Ferran i Mercè, sigueu molt benvinguts a la Roca del Vallès!


Una mica d'història...
L’església de Sant Jaume Apòstol era situada originalment a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. L’ampliació de la plaça en va fer variar la ubicació i es va transportar pedra a pedra fins a l’actual ubicació. Aquesta parròquia, igual com d’altres de la Ciutat, disposava d’una parella de gegants dels quals en tenim constància des de ben antic. Els trobem àmpliament documentats durant el segle XIX en fulls de rengle i cròniques diverses, sobretot referents a la processó de Corpus, on tots els elements d’imatgeria festiva tenien una cita ineludible. Joan Amades va escriure en el seu Costumari Català: “Ara fa un segle, hi havia cinc parelles de Gegants a Barcelona, que amb tota llur majestat presidien la processó del Corpus: els de la Ciutat, els de la parròquia de Santa Maria, els de Sant Jaume i dues parelles de la del Pi”.

A les representacions que trobem dels antics gegants de Sant Jaume, podem identificar el gegant lluint, com molts dels gegants d’aleshores, una porra sobre l’espatlla. També el trobem representat amb un casc coronat amb plomes i amb una espasa lligada a la cintura. En d’altres imatges llueix també escut. Les seves vestimentes són les pròpies d’un noble de temps anteriors. La geganta, en canvi, vestia segons els costums de l’època, tal i com era habitual entre les figures femenines del moment.

Malauradament, a finals del segle XIX, es perd la pista i ja no es pot seguir-los el rastre. Els indicis porten a creure que, simplement, els gegants de Sant Jaume van ser destruïts o abandonats.


Font info: www.gegantssantjaume.cat


XXIV Trobada de gegants de la Roca

Benvolguts i benvolgudes, enguany és molt especial per a nosaltres, ja que estem de celebració. A més de fer 25 anys de vida, els nostres gegants, l'Odó i l'Emma, celebraran la XXIV Trobada de Gegants de la Roca del Vallès el proper dissabte 6 de setembre de 2014.

Aquest acte està emmarcat dins dels actes commemoratius del 25è aniversari dels nostres gegants, i culminarà a la plaça de Can Torrents amb tots els nostres convidats, que enguany són d'excepció!

Avui us presentem el cartell de l'aniversari. Esperem que us agradi!

Volem donar un sincer agraïment a tots aquests comerços, entitats, associacions, ens local, i persones a nivell particular, que ens dónen un cop de mà per a fer-ho possible. A tots ells, MOLTES GRÀCIES!

Ens veiem el dia 6 pels carrers del poble! 

Una abraçada gegantina de l'Odó, l'Emma i en Jofre!





dimecres, 13 d’agost del 2014

El projecte Verkami i els 25 anys d'Odó i Emma (InfoVallès VOTV)

Com us vam avançar a travès de les xarxes socials ahir, una càmera de VOTV (Vallès Oriental Televisió) ens va visitar en motiu de fer una noticia sobre el nostre projecte a Verkami i els 25 anys de vida dels nostres gegants, l'Odó i l'Emma. Aquest vespre ha sortit la noticia a l'InfoVallès.

Aquí teniu el tall, ens podeu veure a partir del minut 2'30"! Esperem que us agradi i que us animeu a participar en el projecte de micromecenatge que tenim a Verkami! Entre tots i totes farem una festa d'aniversari GEGANT! :)




dimarts, 12 d’agost del 2014

25è aniversari. Els espais de la festa: CAN TORRENTS (2)

La plaça de Can Torrents viurà moltes hores de festa, disbauxa i gresca durant tot el dia. Entre aquesta munió d'activitats hi destaca una, l'ESPECTACLE TEATRALITZAT. Aquesta activitat agafarà forma a la zona dura de la plaça, la que coneixem tots i totes, la zona més àmplia de la plaça.


Un cop arribada la comitiva, després de la cercavila de gegants, Can Torrents es convertirà en un teatre a l'aire lliure. Històries, llegendes, personatges infernals, convidats d'alçada i moltes sorpreses...!

De ben segur que la plaça quedarà petita amb tot plegat...! Esteu preparats?



dilluns, 11 d’agost del 2014

25è aniversari. Els espais de la festa: CAN TORRENTS


Com sabeu, la plaça de Can Torrents serà l'espai neuràlgic de la celebració dels 25 anys de l'Odó i l'Emma, i per tant, la plaça que acollirà els principals actes de la diada festiva.

Avui us mostrem una part de la plaça, portser la menys utilitzada i la més desconeguda, però que nosaltres hi trobem un encant especial. Es tracta de la part posterior de la porxada, o més ben dit, la zona ajardinada que hi ha tocant a l'edifici de Can Torrents.
















Aquí és on tindrà lloc a les 12h del migdia el CONCERT VERMUT amb el grup de 
gralles Els Laietans. Es tracta d'un racó de la plaça més íntim, amb espai on poder seure a la gespa, zona d'ombra per aixoplugar-nos del sol i la calor i, sobretot, ben a prop de la barra! 

Un espai idoni per passar una bona estona escoltant música, prenent un refrescant vermut i fent unes ballaruques amb aquests fenòmens de la música!



T'hi veurem? O esperaràs que algú t'expliqui com de fantàstic ha sigut? 



diumenge, 10 d’agost del 2014

Recordant un cercavila d'alçada...

Bon dia homenets i donetes! Avui ens hem llevat melancòlics. Tot planificant el nostre 25è aniversari, volem recordar un dels projectes més engrescadors i alhora "diferent" que hem fet en tots aquests anys de vida. 

Avui recordem el dvd que vam editar fa tres anys (2011) gràcies a la direcció i edició d'Arian Botey de Videostudi. Un dvd que ens mostra la Festa Major roquerola des d'un punt de vista inèdit fins llavors, i que va comptar amb la col·laboració d'uns reporters de molta envergadura, els nostres gegants Odó, Emma i Jofre.

A dia d'avui, si encara no el teniu, el podeu adquirir en qualsevol paradeta de venda de marxandatge de la Colla de Geganters de la Roca, al VideoClub La Roca (Rambla Mestre Jaume Torrents, alçada de la Placeta) o per encàrrec directament al correu elctrònic de la Colla: gegantersdelarocadelvalles@gmail.com

Us deixem amb un petit resum del curtmetratge per anar obrint boca... I recordeu, el proper dissabte 6 de setembre la tornarem a fer grossa! :)

Una abraçada gegantina!





dissabte, 9 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: PARETS DEL VALLÈS



Foto: gegants.cat
Des de terres vallesanes, exactament des de la vila de Parets del Vallès,
ens vindran els següents convidats. I és que no hi podia faltar a la nostra festa l'Elisenda, que enguany és ni més ni menys que la Geganta Pubilla del Vallès! Arribarà per representar a tots els gegants i gegantes dels vallesos, l'Oriental i l'Occidental, i amb ella, com no, també ho farà la seva parella, en Marcel.

En Marcel i l'Elisenda són els protagonistes de la llegenda de La Pedra del Diable, ideada per Mercè Alcayna, que es fa el divendres de Festa Major a la nit. A la representació de La Pedra del Diable, que es remunta a l’any 1996, hi prenen part la colla de diables i la colla de gegants, bestiari i grallers de Parets del Vallès amb tots els seus elements. L’obra narra la historia d’amor entre el Marcel i l’Elisenda, els gegants de Parets.


Una mica d'història...
Ell, arquitecte de Barcelona, ve a complir l’encàrrec que li fa el mossèn de la vila: restaurar l’església parroquial on es reunien tots els vilatans a pregar, destruïda durant la Guerra de Succesió.

Foto: Geganters de Parets del Vallès
Tot anant de camí cap al seu encàrrec, coneix la pubilla de Can Serra, una noia jove i bonica anomenada Elisenda, de la qual queda bojament enamorat. La història d’amor que sorgeix durant els dies de treball, es veu truncada quan, a pocs dies d’acabar l’obra de l’esglèsia, en Marcel s’adona que li falta una pedra per a poder completar la seva feina magistral i per a poder coronar l’església. I no troba cap carreu igual en tota la comarca i rodalies.

Cercant-lo, en Marcel troba pel camí el Baró de Servenet, que busca refugi per aquella zona. En Marcel, com a bon home i sense conèixer la veritable identitat d’aquest personatge, s’ofereix a ajudar-lo. A canvi de tanta amabilitat, Baró de Servenet li proposa un pacte: ell li dóna el carreu que li servirà per a coronar l’obra encarregada pel veïnat a canvi de la seva ànima. En Marcel no dubta en cap moment a fer negocis amb aquell home, amb massa ambició per poder acabar al més aviat possible la seva obra. I sense donar cap importància a allò que li estava venent, accepta el canvi.

Un cop fet el pacte, apareix el Bitru, secretari del Diable, a fer signar el contracte acordat a en Marcel. Quan aquest explica tot allò que havia fet a l’Elisenda, el seu gran amor, ella queda esgarrifada i és qui li fa obrir realment els ulls i adonar-se que aquell home, realment, era en Llucifer, el Senyor de les Tenebres. És a ell a qui havia venut la seva ànima. Finalment, l’Elisenda haurà de resoldre el gran problema que s’ha buscat el seu estimat…

Font info: www.webs.gegants.cat/parets/

dimecres, 6 d’agost del 2014

Et necessitem, fes-te mecenes de l'Odó i l'Emma!

Benvolguts amics i amigues, roquerols i roqueroles, i tota persona de bé que s'estima la cultura popular en general i l'Odó i l'Emma en particular. Us necessitem. Avui s'ha endegat un projecte solidari de crowfunding a Verkami, amb el qual us demanem la vostra implicació i col·laboració per assolir un objectiu. 

Com bé sabeu, el proper dissabte 6 de setembre, l'Odó i l'Emma celebraran els seus 25 anys de vida, i és per això que des de la Colla de Geganters estem treballant des de fa més d'un any per realitzar una festa que estigui a l'alçada de l'esdeveniment. 

Els esforços que fa anualment la Colla per sobreviure econòmicament i poder autogestionar l'associació són incomptables. Des de tallers, venda de marxandatge, sortejos, espais publicitaris a la gràfica dels cartells, etc. Fins a ingressos interns com la quota dels socis de l'associació. Però malauradament enguany no és suficient. L'Odó i l'Emma han necessitat restaurar algunes parts que estaven malmeses i cal posar-los a punt per afrontar aquest aniversari tan important.

Sabem de la gran estima que teniu tots els roquerols i roqueroles, menuts i no tan menuts, als nostres gegants. Sempre ens ho demostreu. Cada dia que surten l'Odó, l'Emma i en Jofre ompliu els carrers i places de la vila. Ens seguiu a les cercaviles, participeu als tallers, us feu fotografies, o fins i tot, realitzeu els vostres propis capgrossos o gegantons. No sabeu fins a quin punt us estem agraïts per tot plegat!

Ara però, necessitem de la vostra ajuda d'una altra manera. Verkami és una plataforma de crowfunding que ajuda a entitats i associacions a poder realitzar els seus projectes, a través de la col·laboració popular i el mecenatge. Com veureu al nostre projecte, hi ha diversos graus de col·laboració, i cadascún d'ells, té una recompensa diferent i adequada a l'ajuda rebuda. La forma de fer-ho és molt senzilla, i es pot fer des de qualsevol dispositiu amb connexió a internet (pc, tablet, mobil...). no us porta més de 2 minuts i amb aquest gest esteu ajudant a la cultura popular roquerola, a gaudir d'una jornada única al poble i fer que el projecte de la Colla de Geganters pugui seguir endavant.

Per fer la teva col·laboració i convertir-te en mecenes de l'Odó i l'Emma, prem AQUÍ.

Et necessitem. Entre tots i totes podem fer realitat aquest aniversari i ajudar a l'Odó i l'Emma que llueixin com mai el proper 6 de setembre.


Rebeu una abraçada gegantina de part de l'Odó, l'Emma i en Jofre!



25è aniversari. Els nostres convidats: VILANOVA I LA GELTRÚ

Aprofitant l'avinentesa que estan en plena Festa Major, i havent acabat un dels actes més simbòlics com és el Vot del Poble, avui us presentem una parella de gegants que ens fa especial il·lusió que ens visiti, ja que ho farà per primera vegada.


Es tracta dels gegants petits de Vilanova i la Geltrú, l'Hereu i la Pubilla, que van ser estrenats el 26 d’agost del 1771 en honor a la benedicció de la primera part del nou temple parroquial de Sant Antoni Abat. 

Van esser construïts per Francesc Amich de Barcelona cobrant-ne 134 lliures, segons consta al Llibre de Comptes de la parròquia.


Una mica d'història...
El 1831 el tintorer de Sitges, Antoni Servet, li va retenyir el vestit a la pubilla. El 1863 els gegantons estrenen nova indumentària després d’anys d’espera. La gegantona passa a portar un elegant vestit de seda blau i capell, el gegantó un paletó de color beix fosc i barret negre de mitja copa. Representen uns fadrins de casa adinerada, però amb un vestuari de gust vuitcentista. Aquesta indumentària perdura en el temps, amb la excepció del 1866 que a la Pubilla se li canvia el capell per una mantellina blanca.


El 1888 el grup “The Trankil Club” enllesteixen la restauració dels vestits dels gegantons. Al igual que els vestits dels gegants grossos aquesta feina se li encarrega al pinto Sugranyés. L’Hereu canvia el paletó per un gambetó negre i el barret per una barretina morada (canviada més endavant per una de color vermell), i la Pubilla va deixar el vestit de damisel·la adinerada per passar a portar el vestit regional, així quedaren com a parella de pagesets catalans. Aquests vestits es van fer a la botiga de teixits “Cal Manco”.

El 1902 en motiu de la seva participació en el Concurs de Barcelona a l’Hereu se li canvia el gambetó malmès pel pas del temps. L’última reparació important es va dur a terme per subscripció popular el 1916, a on Anton Estalella va dur a terme una sèrie d’accions per recollir fons per reparar els gegantons com per exemple sessions de cinema infantil. Les perruques les va fer Salvador Vivó. Finalment per la Festa Major van estrenar nous teixits i l’Hereu recuperava la barretina de color morada. Fins a la Guerra Civil apareixen al costat dels Gegants Grossos en les celebracions pròpies de Vilanova i la Geltrú fins que l’any 1936 camí de Barcelona esclata la Guerra i els nostres gegants són abandonats a la seva sort juntament amb el Drac i la Mulassa.

L’any 1948 un grup de persones del “Fomento Villanovés” van recuperar per la Festa Major les dues parelles de gegants, la obra es va realitzar a la casa “el Ingenio” de Barcelona i l’escultor fou en Lluís Sabadell. Per tant els Gegants petits tornaven a la ciutat. En aquests 60 anys l’Hereu i la Pubilla han format part del seguici de Vilanova i la Geltrú i han representat la nostra ciutat en desenes de ciutats i pobles d’arreu de Catalunya.

Els últims canvis de vestits es van fer l’any 1996 realitzats per la senyora Elisa i el 2001 per en Ramón Roig. No han perdut la seva imatge de pagesets catalans que perdura des de el 1916. La seva última restauració de testes va ser el passat 2008, realitzada per Jordi Grau de Terrassa en el seu taller “El Drac Petit”.

Font info: www.gegantsvilanovailageltru.cat




dilluns, 4 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: MOLLET DEL VALLÈS

La segona parella convidada que us presentem, té un especial significat per a nosaltres. De fa molts anys, roquerols i molletencs hem estat units, quasi agermanats podriem dir. I és que les nostres històries s'entrellacen en molts moments d'aquests 25 anys de vida de l'Odó i l'Emma, i la germanor entre els membres de les dues Colles sempre ha sigut excel·lent. En aquesta ocasió, a més de visitar-nos la parella de gegants amb més solera de la ciutat, el seu grup de gralles serà l'encarregat d'engrescar un dels cercaviles de les matinades.

De Mollet del Vallès ens visitaran en Vicenç i na Marinette, que són els més antics de la ciutat i tenen el títol de "Gegants Solemnes de la Ciutat". Per aquest motiu, tant sols els podem veure dansar durant les festes locals de Sant Vicenç i per la Festa Major. D'aquesta manera, el proper 6 de setembre és una gran oportunitat per poder-los veure fora de la ciutat en aquesta ocasió excepcional. 

Així doncs, sigueu molt benvinguts a la nostra vila amics! 

Una mica d'història...
Aquestes figures es van presentar l’agost de 1982 i representen un pagès i una filadora, en homenatge al passat agrícola i tèxtil de Mollet del Vallès. Els noms els prenen del patró de la ciutat i d’una hostelera de principis de segle.

Els seus autors van ser els artistes locals Cesc Bas i Josep Nogué. Els van apadrinar el grup de teatre Dagoll Dagom. 

L’agost de 1999 van adoptar el títol de “Gegants Solemnes de la Ciutat” i, des d’aquest moment, només ballen a Mollet i en dues dates assenyalades: per Sant Vicenç al gener i per Festa Major, a l’agost.




diumenge, 3 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: GRANOLLERS

No podia ser d'una altra manera, que iniciar la presentació dels nostres convidats a la celebració dels 25 anys de l'Odó i l'Emma, amb uns convidats d'excepció i molt especials per a nosaltres. I és que fa molts i molts anys que no ens retrobem les dues parelles dansant i giravoltant pels mateixos carrers.


Enguany, tornen a la Roca en Cosme i na Damiana, els gegants vells de Granollers, els quals van apadrinar aquell 9 de setembre de 1989 els nostres gegants, l'Odó i l'Emma.
Paradoxament, tornaran a dansar en el mateix indret que ho van fer aquell setembre de 1989, tot i que el paisatge urbà i l'entorn han canviat considerablement amb el pas dels anys. Tot un plaer poder-los rebre de nou a la nostra vila amb tots els honors que es mereixen! Benvinguts Cosme i Damiana!


Una mica d'història...
Durant molts anys, la Festa Major de Granollers gaudí de tot un seguit d’elements de cultura popular que venien llogats per participar a les diferents cercaviles que es celebraven durant la festivitat. Un d’aquests elements era una parella de gegants que l’Ajuntament llogava cada any a la Casa Closa de Sabadell, juntament amb sis capgrossos. Així doncs, l’any 1963, aquesta casa oferí els gegants al consistori i aquests n’acceptaren la compra. Per tant, podem dir que els primers gegants propis de la ciutat de Granollers arribaren el 1963, per ser més exactes, el 14 de març, data de la seva compra.

Aquests però, tingueren una curta vida ja que l’any següent de la seva compra foren arraconats i oblidats als magatzems municipals, deixant així la ciutat orfe de gegants. L’any 1981, però, i amb l’inici de les festes majors democràtiques, es recuperà l’antiga parella de gegants comprada el 1963. Mitjançant un acte anomenat “Festa dels gegants perduts”, que consistí en diferents cercaviles simultànies que sortiren dels diferents barris de la ciutat, i que en cada una d’elles portaven una part de les figures (braços, caps, cossos, cavallets), foren reestrenats i batejats. Els noms triats, Cosme i Damiana, fan honor als Sants Metges, Sant Cosme i Sant Damià.

Els gegants, construïts a l’Ingenio de Barcelona, representen una parella catalana benestant, tal i com ho delata el seu abillament. Ella, porta una faldilla estampada amb flors i una brusa i davantal marrons. Va guarnida amb una mantellina blanca i com una bona pubilla catalana, porta les corresponents mitenes als braços i una ret al cap. A més, sempre agafa amb la mà esquerra un bon ram de flors i a la dreta, hi porta un mocador.

Ell, porta un abric de vellut negre i pel coll li sobresurt un tros de camisa, típica de l’època, de color blanc. A més, porta un barret de copa també negre i a la mà dreta hi duu un pergamí.

Actualment, aquesta parella, anomenada Gegants Vells, són els que acostumen a sortir a les diferents sortides que realitza la colla, a excepció de Festa Major i d’alguna sortida important, on hi surten les dues parelles. En Cosme i la Damiana, des de l’any 2010, tenen la seva festa, anomenada Diada dels Sants Metges, que es celebra el cap de setmana més proper al 26 de setembre.

Els gegants tenen un ball propi, composat l’any 2013 per Adrià Abellán en motiu de la celebració del 50è aniversari de l’arribada de la parella a la ciutat.

Font info: www.gegantsgranollers.org