diumenge, 3 d’agost del 2014

25è aniversari. Els nostres convidats: GRANOLLERS

No podia ser d'una altra manera, que iniciar la presentació dels nostres convidats a la celebració dels 25 anys de l'Odó i l'Emma, amb uns convidats d'excepció i molt especials per a nosaltres. I és que fa molts i molts anys que no ens retrobem les dues parelles dansant i giravoltant pels mateixos carrers.


Enguany, tornen a la Roca en Cosme i na Damiana, els gegants vells de Granollers, els quals van apadrinar aquell 9 de setembre de 1989 els nostres gegants, l'Odó i l'Emma.
Paradoxament, tornaran a dansar en el mateix indret que ho van fer aquell setembre de 1989, tot i que el paisatge urbà i l'entorn han canviat considerablement amb el pas dels anys. Tot un plaer poder-los rebre de nou a la nostra vila amb tots els honors que es mereixen! Benvinguts Cosme i Damiana!


Una mica d'història...
Durant molts anys, la Festa Major de Granollers gaudí de tot un seguit d’elements de cultura popular que venien llogats per participar a les diferents cercaviles que es celebraven durant la festivitat. Un d’aquests elements era una parella de gegants que l’Ajuntament llogava cada any a la Casa Closa de Sabadell, juntament amb sis capgrossos. Així doncs, l’any 1963, aquesta casa oferí els gegants al consistori i aquests n’acceptaren la compra. Per tant, podem dir que els primers gegants propis de la ciutat de Granollers arribaren el 1963, per ser més exactes, el 14 de març, data de la seva compra.

Aquests però, tingueren una curta vida ja que l’any següent de la seva compra foren arraconats i oblidats als magatzems municipals, deixant així la ciutat orfe de gegants. L’any 1981, però, i amb l’inici de les festes majors democràtiques, es recuperà l’antiga parella de gegants comprada el 1963. Mitjançant un acte anomenat “Festa dels gegants perduts”, que consistí en diferents cercaviles simultànies que sortiren dels diferents barris de la ciutat, i que en cada una d’elles portaven una part de les figures (braços, caps, cossos, cavallets), foren reestrenats i batejats. Els noms triats, Cosme i Damiana, fan honor als Sants Metges, Sant Cosme i Sant Damià.

Els gegants, construïts a l’Ingenio de Barcelona, representen una parella catalana benestant, tal i com ho delata el seu abillament. Ella, porta una faldilla estampada amb flors i una brusa i davantal marrons. Va guarnida amb una mantellina blanca i com una bona pubilla catalana, porta les corresponents mitenes als braços i una ret al cap. A més, sempre agafa amb la mà esquerra un bon ram de flors i a la dreta, hi porta un mocador.

Ell, porta un abric de vellut negre i pel coll li sobresurt un tros de camisa, típica de l’època, de color blanc. A més, porta un barret de copa també negre i a la mà dreta hi duu un pergamí.

Actualment, aquesta parella, anomenada Gegants Vells, són els que acostumen a sortir a les diferents sortides que realitza la colla, a excepció de Festa Major i d’alguna sortida important, on hi surten les dues parelles. En Cosme i la Damiana, des de l’any 2010, tenen la seva festa, anomenada Diada dels Sants Metges, que es celebra el cap de setmana més proper al 26 de setembre.

Els gegants tenen un ball propi, composat l’any 2013 per Adrià Abellán en motiu de la celebració del 50è aniversari de l’arribada de la parella a la ciutat.

Font info: www.gegantsgranollers.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada