dilluns, 29 d’agost del 2016

Els nostres convidats: Pineda de Mar

L’any 1986, Pineda de Mar va adquirir els seus gegants, Guerau i Ermessenda. Fent la primera cercavila el 31 d’agost, coincidint amb la Festa Major de Sant Joan Baptista. Es van encarregar al constructor Manel Casserras de Solsona. 


Ambdues figures representaven una parella medieval: Guerau I, senyor de Cabrera, i Ermessenda de Montsoriu, vescomptesa de Girona, que van viure durant el segle XII i van ser senyors dels territori que anava des del comptat de Girona fins a la riera de Caldes. L’any 1113 varen prendre possessió de la baronia de Montpalau i del seu castell. Aquesta baronia, comprenia les parròquies d’Arenys, Sant Iscle, Sant Cebrià, Hortsavinyà, Vallmanya, Sant Pere de Riu i indiscutiblement la Vila de Pineda.


Els gegants de Pineda de Mar van abillats amb robes d’inspiració medieval, tal com pertoca al personatges històrics que representen. Ell porta un vestit vermell, amb franges verdes decoratives i un escut amb el símbol de Pineda al pit, i es cobreix les espatlles amb una capa groga. Amb la mà dreta sosté un ceptre i a l’esquerra hi du un pergamí enrotlla, i es cobreix el cap amb una corona.

Ermessenda, al seu torn, porta un elegant vestit de color crema, ribetejat amb franges blaves. Al cap llueix una diadema amb forma de corona, de la qual penja un vel que li cau per l’esquena, i que es complementa amb unes arracades i un collaret. Cal destacar, també, que l’Ermessenda va ser anomenada Pubilla del Maresme l’any 1992, un acte en què va prendre el relleu de la geganta de Sant Pol de Mar. Guerau I ha estat nomenat Hereu del Maresme durant el 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada