dimecres, 25 de novembre del 2015

Sant Sadurní 2015: els convidats


Enguany, en aquesta sisena edició de l'Història de Gegants, rebrem la visita d'una parella ben especial. En Climent i na Brígida sortiran de la Vila d'Amer per acompanyar-nos el proper diumenge, 29 de novembre, i celebrar conjuntament la Festa Major de Sant Sadurní. 

Aquestes figures de terres gironines són d'una bellesa i una qualitat artística molt elevada i a més, enguany celebren el 135è aniversari de tradició gegantera a la seva vila. Per tant, tot un motiu de pes, i mai millor dit, perquè els rebem amb tots els honors. 

Per què els conegueu una miqueta millor, us expliquem la seva història.

L'història d'aquests gegants començà un tres de juny de 1880 durant la celebració d'un ple municipal. El llavors alcalde, Sr.Narciso Rigau va manifestar que considerava "de suma necesidad procurar algún medio que en los dias de fiesta mayor y demás festividades públicas llamará la atención de los pueblos vecinos", proposant per aquest fi, la construcció de dos gegants, quatre nans i una àliga. Els artistes escollits foren els olotins Estorch i Pla. El preu dels gegants fou de vuit-centes pessetes.

Al 1934, Joan Amades en el seu llibre Gegants, nans i altres entremesos  afirmava "són de veritable mèrit artístic i uns dels més bonics i graciosos..." També explicava que els gegants no sortien des de 1910. Encara avui se'n desconeixen els motius.


Tot fa pensar, que 1948 és l'any de la reaparició dels gegants. En el Taller del Sr. Juan Güell d'Olot van ser restaurats i reformats, eliminant les perruques, fet que implica un canvi estètic significatiu, estrenant una nova indumentària. Va ser un esdeveniment senyalat i tothom s'apropava amb admiració a contemplar-los.


Els capgrossos, també van ser restaurats. Van reaparèixer el 31 de març durant la festa d’Homenatge a la Vellesa. (L’anècdota que tothom recorda d’aquesta parella és la caiguda del gegant durant la celebració del Mil·lenari de la Vila, l’any 1.949).

Però el mes de juny de 1.957, en veure que els gegants no podrien sortir per la Festa Major, s’arribà a un acord amb l’escultor Olotí Albert Rosa i Ribas per la restauració dels gegants. 

L'Albert Rosa va néixer a Olot l'11 de novembre de 1919 i als 12 anys ja  treballava en un taller d'imatgeria. Al llarg de la seva vida ha creat obres per a Pineda de Mar, Calella de la Costa, entre d'altres el monument a la sardana,  Artesa de Segre, i l'Àliga de Sant Ferriol d'Olot. L'encàrrec de fer els gegants  d'Amer se li féu l'any 1957, i aquell mateix any va entregar la feina feta.

Durant molts anys les sortides dels gegants es limitaren a la participació en les
festes locals. El pes era un inconvenient que dificultava els desplaçaments. Així a finals dels noranta, l'ajuntament va encarregar, un altre cop, al Sr. Albert Rosa la construcció d'una replica exacta dels gegants que va restaurar al 1957, però més lleugers.

Als seus vuitanta anys va construir una nova parella, utilitzant nous materials com: la fibra de vidre, el poliester i l'alumini.

Llavors el bateig, el dia 7 de maig del 2000, a mitja tarda Mossèn Enric va oficiar el bateig dels nous gegants imposant-los els noms de Climent i Brígida.

També s’estrena la musica del ball dels Gegants d’Amer, composta per el Sr. Pere Fontas i Puig, Compositor amerenc i director de la cobla Selvatana per un període de 30 anys en el quals va compartir l’any 1.988 La Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya va atorgar a la Selvatana amb motiu del seu 75è aniversari.

Actuaren com a padrins els gegants vells d'Amer i els gegants d'Anglès. A la festa també assistiren els gegants de: La Cellera de Ter, Les Planes d'Hostoles, Llagostera, Pineda de mar, Riudarenes, Salt i Santa Coloma de Farners.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada