dijous, 8 d’agost del 2013

Qui ens visita per Festa Major? (1) ULLASTRELL

Enguany ens visiten per primer cop unes figures ben curioses i que ens fa molta il·lusió tenir-les amb nosaltres per celebrar la nostra festa gran. Es tracta d'en Bacus i na Serralavella, gegants d'Ullastrell

La Vila d'Ullastrell la trobem a la comarca del Vallès Occidental i enfilada a una alçada de 342 metres. Un poble que ens permet gaudir d'unes vistes privilegiades, obertes als quatre punts cardinals, que van des de la mar Mediterrània fins als Pirineus, amb la muntanya de Montserrat de protagonista.


Pel que fa els gegants, la Serralavella, que així és com s'anomena també la festa que es celebra el quart dimecres de Quaresma, representa la vellassa que regna durant set setmanes a arreu dels Països Catalans després del Carnestoltes. Actualment, aquesta festa només ha sobreviscut a aquesta petita vila vallesana, tot i que abans es celebrava a tot el Litoral i Prelitoral català. Amb les set cames, el bacallà i la serra, fou estrenada per les Festes de la Serralavella de 1999, després de la laboriosa feina feta pel seu creador, en Jordi Grau del Taller El Drac Petit de Terrassa. 

Set anys més tard, i també per les Festes de la Serralavella, arribà en Bacus, el Déu del vi. Aquesta figura és un homenatge a les vinyes i el vi que antigament es conreava a la vila ullastrenca. Ja ho deien antany: “el vi d’Ullastrell fa caure de clatell!". És per això que es va creure adient fer aquest gegant a imatge del Déu del vi. La seva enorme panxa, així com la seva cara, clarament digna d'una persona en estat ebri, ens indiquen que és un home de bona vida. Fins i tot el seu caminar ens fa veure que va una mica "passat de voltes". A l'igual que ella, fou construït per Jordi Grau del Taller El Drac Petit de Terrassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada