dimecres, 28 de desembre del 2016

Viaggiamo!

Ara fa deu anys els municipis de Pieve Santo Stefano (Itàlia) i la Roca del Vallès van formalitzar el seu agermanament en un acte que va tenir lloc el 25 de novembre del 2006 al vestíbul de la Biblioteca Municipal de la Roca. És per això, que si us hi fixeu a les entrades del nostre poble hi ha un rètol de color blau on s'indica aquest agermanament.


Pieve Santo Stefano es coneix avui dia com la Ciutat Diari. El 1984, d'una idea del periodista i escriptor Saverio Tutino, va néixer l'Arxiu Nacional Diaristico, que recull milers de diaris, memòries i cartes. Prenent aquest arxiu com a model es va crear l'Arxiu de la Memòria Popular que tenim a la Roca des del 1998, per introduir la conservació i l'estudi del memorialisme popular a Catalunya i a l'Estat espanyol.


En motiu d'aquest aniversari, el nostre cap de colla, en Jordi Planas, ha mantingut contacte durant els darrers mesos amb els tècnics de cultura de l'Ajuntament de Pieve per poder escenificar aquest agermanament amb una visita a la població italiana durant el proper 2017. Aquesta visita serà de caire cultural i institucional. El viatge es durà a terme durant la segona quinzena del mes d'agost, just abans de la nostra XXVIII trobada de Gegants de Festa Major, coincidint amb la celebració del Palio dei Lumi.

I què és el Palio dei Lumi?
El "Pal de la Il·luminació" és un torneig molt similar al Calcio Storico Fiorentino, encara que menys violent i molt més espectacular. Es porta a terme cada any des de 1978, i es juga per equips que porten el nom i els colors dels quatre districtes en què es divideix el país: Centre País (blanc-negre), Pont Nou (groc-verd), el Ponte Vecchio (negre-vermell), Rialto (taronja-groc).  
Els equips es componen de divuit jugadors, dotze en el camp i sis de recanvi. Els jutges són tres: un àrbitre i dos jutges de línia. Els torneig consisteix en dues semifinals i la final. 
Els partits es celebren al "Camp de la Il·lustració", una pista d'argila, de 60 metres de llarg i 25 d'ample, que es troba al costat del Santuari de la Mare de Déu de la Il·lustració, la santa patrona del país. Les semifinals es divideixen en dos temps de mitja hora cadascuna i es realitzen en l'últim diumenge d'agost. La final es divideix en tres temps de vint minuts cadascun i se celebra el 8 de setembre, dia en què se celebra la Mare de Déu de la Il·lustració.  
L'equip guanyador és guardonat amb una medalla per cada victòria. El primer equip que aconsegueix guanyar-ne 3, es porta a casa el Pal·li i l'any següent comença de nou. 



L'expedició roquerola estarà formada per diverses entitats i associacions culturals del municipi; com ara, la colla de Diables 666 i 333, els Bastoners del Mogent i la Colla de Geganters. Aprofitant l'ocasió el nostre grup de flabiolaires, les Flabiroques, ja han tancat una mini gira de quatre concerts per la zona. Els pobles de la Toscana que ballaran les nostres danses tradicionals amb la música del flabiol són Montolone, Dagnano, Vile di Roti i Selva Perugina.

L'últim viatge de caire internacional que van fer els nostres gegants va ser al 1994 a Maastrich (Holanda). Per tant, aquesta trobada ens fa molta il·lusió!!!

Properament us farem saber si hi ha la possibilitat d'oferir places per acompanyar-nos en  aquest fascinant viatge.

PD: si hi ha algú que domini l'italià té el viatge pagat!!!

Fins aviat!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada